Helyi közélet

2016.11.07. 10:39

Egy német üzenet

<em>Azt hiszem e sorok olvasóinak nem kell részletezni a Hillary Clinton és Donald Trump közt folyó, végletekig elaljasodott küzdelmet. A november 8-i amerikai elnökválasztást megelőző kampányban szó szerint minden eszközt bevetettek az ellenfelek, hogy bebizonyítsák a világnak: a másik alkalmatlanabb, tisztességtelenebb, elfajzottabb. Az észérvek rég kikoptak, csak a (bél)sárdobálás maradt.</em> Fabók Ágnes jegyzete.

Azt hiszem e sorok olvasóinak nem kell részletezni a Hillary Clinton és Donald Trump közt folyó, végletekig elaljasodott küzdelmet. A november 8-i amerikai elnökválasztást megelőző kampányban szó szerint minden eszközt bevetettek az ellenfelek, hogy bebizonyítsák a világnak: a másik alkalmatlanabb, tisztességtelenebb, elfajzottabb. Az észérvek rég kikoptak, csak a (bél)sárdobálás maradt. Fabók Ágnes jegyzete.

Mindezek után már nem hittem, hogy bármi überelheti a történteket. Ám Hillary Clinton – kinek népszerűsége jelenleg stagnál, míg Trumpé épp nő – váratlan (?) muníciót kapott. A közösségi oldalakon a dübörgő csatazajból egy ismeretlen forrású, német emberek üzenetét tolmácsoló bejegyzés emelkedett ki. Lényege: „szavazzatok bátran a nagyhangú emberre, aki gyűlöli a kisebbségeket, ellenfelei bebörtönzésével fenyeget, tesz a demokráciára. (…) Mi rossz történhet?” A Hitler és Trump közé húzott párhuzam eltéveszthetetlen. De vajon eléri-e a célját az üzenet? Kedden eldől. S ezzel Amerika és a világ sorsa is. Mert bár már nem a legnagyobbak, a legerősebbek, de még mindig hatalmas a befolyásuk a világra, s főleg Európára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában