Helyi közélet

2016.11.09. 20:12

A Napló korábbi főszerkesztője is elismerést kapott

Debrecen - A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) számos programmal készül a magyar tudomány hónapjára.

Debrecen - A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) számos programmal készül a magyar tudomány hónapjára.

A gazdag kínálat szerves részét képezi az MTA Debreceni Területi Bizottsága és az Atommagkutató Intézet által közösen szervezett Magyar Tudomány Ünnepének. Az eseménysor debreceni nyitóünnepségére a DAB-székházban került sor szerda délelőtt. Az ülésen Csiba László, Páles Zsolt, és Szöllősi János személyében egy-egy előadással mutatkoztak be az MTA új akadémikusai, illetve ekkor talált gazdára az idei Szalay Sándor-díj, valamint a „A tudomány támogatásáért” Érme elismerés is.

Nemzetközi tapasztalattal

Az MTA Atommagkutató Intézet tudományos tanácsa a 2016. évi Szalay Sándor-díját ebben az évben dr. Kövér László tudományos főmunkatársnak ítélte, aki gazdag kutatói pályafutása során jelentős szerepet játszott számos elektron-spektroszkópiai módszer kifejlesztésében és eredményes hazai alkalmazásában. Sikeres kutatásai kiterjednek az emittált elektronok energiaveszteségi és transzportfolyamatainak vizsgálatára, valamint a felületi és háttérrétegek alkotóinak kvantitív, azok kémiai állapotáról is információt nyújtó analízisére. Svédországtól Kanadáig több rangos laboratóriumban dolgozott kutatóként, emellett számos nemzetközi és hazai tudományos bizottság tagja, csaknem kétszáz publikáció atyja. Kutatói tevékenységén túl oktatói és tudományos-közéleti tevékenységével is rászolgált a rangos elismerésre.

Az MTA DAB „A tudomány támogatásáért” Érmet Bakó Endre újságíró, irodalomtörténész nyerte el. A debreceni és bihari irodalom specialistájaként számon tartott irodalmár nevéhez fűződik a Csokonai Kiadó alapítása, de csaknem tíz éven át dolgozott az Alföld rovatvezetőjeként, majd a Hajdú-bihari Napló főszerkesztőjeként. A Holló László-díjjal is kitüntetett Bakó Endre a mai napig nagy hangsúlyt fektet a tudomány népszerűsítésére.

Szintén a tudomány hónapja alkalmából nyílt átfogó kiállítás a Debreceni Akadémiai Bizottság 40 éves történetéből. A tárlatot a székház aulájában november 25-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában