Helyi közélet

2016.10.31. 16:07

Pálya nélkül a gyerekek

Hajdúszoboszló - Nem tudtak edzeni, a Hajdúszoboszlói Spartacus 2012 SE két korosztályos csapata a megszűnés szélére került.

Hajdúszoboszló - Nem tudtak edzeni, a Hajdúszoboszlói Spartacus 2012 SE két korosztályos csapata a megszűnés szélére került.

Nem használhatják a helyi Bocskai-sporttelep futballpályáját a Hajdúszoboszlói Spartacus 2012 SE futballistái. A Debreczeni Zsolt által alapított, négy korosztályt (U7–U13) foglalkoztató utánpótlás-nevelő klub két idősebb csapata már az edzésekkel is leállt, tornákra sem utaznak. Az ügyvezető elnök ezekről az október 20-i hajdúszoboszlói közmeghallgatáson beszélt.

Nem futballistákat képzünk, hanem gyerekeket nevelünk.

Debreczeni Zsolt

Később érdeklődésünkre elmondta: a műfüves játékteret korábban heti egy alkalommal másfél órára kapták meg ingyen, s négy korosztálynak egyszerre tartottak edzést. Egy másik alkalommal pedig az egyik szálloda pályáján gyakoroltak. Nyár óta viszont nem edzhetnek a telepen. Debreczeni a közmeghallgatáson kifogásolta azt is, hogy míg tavaly 1 millió forinttal támogatta az önkormányzat a Spartacust, idén nem kaptak egy fillért sem.

Ennek ténye azért érdekes, mert a honlap szerint a Spartacus elnökségi tagja Máté Lajos (Összefogás), az az önkormányzati képviselő, aki a támogatásról döntő Turisztikai, Kulturális, Sport Bizottság elnöke is. Állította továbbá, hogy a képviselőket is megkereste, de érdemi segítséget csak a jobbikos város­atya nyújtott.

Debreczeni azt is tudakolta a polgármestertől, hogy miért nem használhatják a Bocskai-sporttelepet, köztük az élőfüves pályát. Sóvágó László (Összefogás) azt mondta, a kérdések megválaszolása nem az ő hatáskörébe tartozik. – Odaadtuk a Hajdúszoboszlói Sport Egyesületnek (HSE) a pályát használatra, velük kell megállapodni. Azt szeretném, ha a két klub megegyezésre jutna – fogalmazott.

Kerestük az ügyben Csiki Bélát, a HSE elnökét. Azt mondta, 2005-ben, mikor a jelenlegi vezetés átvette az egyesületet, használatra kapták meg a sporttelepet, azt a klub tartja karban. – Bérleti díjat fizetünk az önkormányzatnak. A szerződésünk szerint a pályát további bérbe nem lehet adni. Az önkormányzat engedélye kell hozzá, mint például akkor, amikor valamelyik NB I-es csapat a városban száll meg, s kérik a játékteret. Ilyen esetben díjat nem kérünk, cserébe hol labdákat, hol más technikai eszközöket kaptunk.

Közbeszóltak az anyagiak

Az ügyben folytatott beszélgetéseink alkalmával azonban kiderült az is, mi lehet az ellentétek hátterében. Debreczeni Zsolt ugyanis arról beszélt munkatársunknak, hogy nem tisztességes, az ízlésének megfelelő módon igazoltak át gyerekek a Spartacusból a HSE-be. A problémát a pénz okozta, mivel immár díjat kell fizetni az átigazoláskor a nevelőklubnak, ha ott legalább két évet futballoztak. A Spartacus ügyvezető elnöke azt mondta, az egyik gyermek esetében a legmagasabb, 100 ezer forintos összeget kérte, más esetekben pedig ennek a 10 százalékában állapodtak meg. Ezeket a HSE ki is fizette. – Korábban segítettünk a Spartacusnak, ingyen használhatták a pályát, de amikor Debreczeni Zsolt elkérte ezt a magas összeget, azt mondtam, ezentúl neki is fizetnie kell – magyarázta Csiki Béla. Kérdésünkre hozzátette, ha fizetnének a műfüvesért, adnának időpontot az edzésre. – Egyébként a saját csapatainknak sem engedem, hogy az élőfüves pályát edzésre használják, mivel csak itt tudunk mérkőzéseket rendezni.

„Hol öltöznének?”

A fürdővárosban több futballpálya található, kettő jelenleg használhatatlan állapotban van. Csiki Béla azt mondja, felajánlotta a Spartacusnak a szomszédos, villanyvilágítással felszerelt, Szép Ernő utcai edzőpályát. Debreczeni Zsolt erre a felvetésünkre úgy reagált, hogy ott az öltözési, zuhanyzási lehetőség nincs megoldva, így az nem jöhet számításba.

A kialakult helyzetben 61 fiatal sportolása került veszélybe. Nem különösebben nehéz belátni: kompromisszum és pálya nélkül a két kisebb, körmérkőzéses tornákra még járó korosztályt sem kecsegteti fényes jövő.


Az újraalakulásnál

A másodosztályú Kabai Cukor FC Hajdúszoboszló együttesének megszűnése után Hajdúszoboszlói Spartacus 2000 SE néven az ezredfordulón Debreczeni Zsolt vezetésével alakult csapat (1953-ban már létezett Spartacus néven együttes a városban). Fokozatosan, helyi labdarúgókkal a megyei harmadosztályból az első osztályba küzdötték fel magukat. 2005-ben Debreczeni Zsolt viszont távozott, s „vitte magával” a Spartacus nevet, így vette fel az együttes a Hajdúszoboszlói Sport Egyesület elnevezést (1948-tól már volt ilyen nevű klub). A Debreczeni által vezetett, 2012-ben alapított Spartacus etikai kódexe szerint a klubban nem futballistákat képeznek, hanem gyerekeket nevelnek a futball eszközeivel.


A műfüvest csak pénzért adják

A hajdúszoboszlói műfüves játéktérre 15 évre jegyeztek be állami tulajdonjogot. – Az ennek használatára vonatkozó szerződés szerint a pályát a HSE-nek kell karbantartania, az éves költsége közel 2 millió forint. Ezt bérleti díjból kell megpróbálni beszedni. Ha mégsem sikerül, akkor az önkormányzat egészíti ki a költségvetéséből – magyarázta Csiki Béla, hozzátéve, hogy a szerződés értelmében a pályát csak díj ellenében adják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában