Helyi közélet

2016.10.15. 14:59

Népszabi

<em>Megszűnt a Népszabadság. Pontosabban megszüntették. Mert a lap megmentésére nem végeztek semmilyen számításokat, hogy valamiért valamilyen forrásból kihúzzák a csávából. Egyszerűbb és gyorsabb volt a megszüntetése</em>. Réti János írása.

Megszűnt a Népszabadság. Pontosabban megszüntették. Mert a lap megmentésére nem végeztek semmilyen számításokat, hogy valamiért valamilyen forrásból kihúzzák a csávából. Egyszerűbb és gyorsabb volt a megszüntetése. Réti János írása.

Valaha ez az újság volt a Szabad Nép, aztán lett belőle Népszabadság és mára már ez is múlt idő. Ez nem volt – legalábbis szerintem – jó ötlet a hatalomtól, mert nem árt, ha a médiakínálatban van egy felvállaltan a másik oldalról is. Egy zászlós hajó az ellenflottában, egy mértékadó újság, vezető újságírókkal!

Az a Laokoonra emlékeztető harc, ami a nyomtatott és digitális média között folyik, eddig állt valahogy, de most elbukott. Pedig az nem lehetséges, sőt abnormális, hogy mindig csak az egyik félnek legyen igaza. De félő, hogy most erről fog szólni az újságírás! Kisstílű, szánalmas dolog levenni az ellenfél vezérét csata közben, mert ez olyan, mintha Toldi nem állt volna ki a cseh bajnok ellen!

Félre ne értsék, nekem nem a Népszabadság mint újság hiányzik a kínálatból, hanem a szelleme, amit képviselt. A klasszikus felépítettsége az első oldaltól az egykori MGP színházi kritikáiig. Mert régen voltak rovatok, amikben érdemes volt megnézni, mit ír a Népszabi, mondjuk a TV szilveszteri műsoráról. Na ilyesmi már nem lesz csak legfeljebb Magyarország és a magyarság istenítése. Elég nagy baj, hogy nálunk csak a sikerpropagandának van létjogosultsága és nem észérvek összemérése között alakul, formálódik az ország véleménye.

Rousseau mondta: „a könyv elégetése nem válasz a könyvre!” De fordítsuk ezt jelenünk helyzetére: egy újság megszüntetése nem válasz az újságra! A hír igaz, a vélemény szabad! Ez a szakmai szállóige uralkodjon a nyomtatott és elektronikus újságjainkban, TV- illetve rádiócsatornáiban, és akkor jöjjön a jövő! Jobb lenne, ha a sajtó szellemet sugározna. Olyat, ami azonnal felismerhető számunkra és amit elfogadunk, azt elfogadjuk, amit nem, azt nem! Nem megszüntetni kellene az ellenkező flotta zászlóshajóját, hanem fölé kerekedni és legyőzni. Annak rendje és módja szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában