Helyi közélet

2016.10.22. 11:58

„Nagyon sérülékenyek vagyunk”

Hajdú-Bihar - Fűtésszezonban hetente vonulnak szén-monoxid-mérgezés gyanújához a mentők.

Hajdú-Bihar - Fűtésszezonban hetente vonulnak szén-monoxid-mérgezés gyanújához a mentők.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint 2012 és 2014 között összesen 963 szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esetet regisztráltak, ezek következtében 965 ember sérült meg és 39 vesztette életét. A szén-monoxid (CO) sajnos, színtelen, szagtalan, így az érzékszerveink számára nem észlelhető gáz, amellett sűrűsége közel áll a levegőéhez, ezért jól keveredik azzal. A tűzoltók, a gázszolgáltatók szakemberei mindenekelőtt az óvatosságra és a fűtőberendezések rendszeres karbantartására figyelmeztetnek, az orvos pedig arra: a mérgezés legkisebb gyanúját is vegyük komolyan!

Nem tipikus tünetek

– A szén-monoxid-mérgezés kezdődő szakaszában, amikor még csak kis mennyiségben jelenik meg a vérben, halántéktáji, lüktető fejfájást okoz. Később szédülés, hányinger, hányás, gyengeség, rossz közérzet jelentkezik. Mivel azonban ezek sok más probléma tünetei is lehetnek, sajnos, sokszor nem gyanakszanak az emberek – mondta el érdeklődésünkre, dr. Szatmári Zoltán, a debreceni mentőállomás vezető főorvosa. Hangsúlyozta: ha egyszerre több személynek fájdul meg a feje, vagy olyan helyen történik, ahol fűtőberendezés van (kazán közelében, garázsban, fürdőszobában), akkor mindenképpen vegyük számításba ezt a veszélyt! Ha a mentőkhöz előbbiek szerint érkezik a hívás, akkor ők már CO-mérgezéshez indítják a kocsit.

– A szén-monoxid azért veszélyes, mert a vérben lévő hemoglobinhoz kötődik, mégpedig háromszázszor erősebben, mint az oxigén, így annak szállítását a vér nem tudja elvégezni. Ahogyan súlyosbodik a mérgezés, nő az oxigénhiány, és az enyhébb tünetek után izomgyengeség, görcsroham, ájulás jelentkezik, majd mély eszméletvesztés – innen pedig már nincs visszaút! – figyelmeztet a szakember. A CO különös veszélyességét alattomosságában látja, hiszen színtelen, szagtalan gáz, mely észrevétlenül töltheti be a szobát.

Lélekjelenléten is múlhat

– Az egyes emberek lélekjelenlétén múlik, hogy kapcsolnak-e, ha mérgezés gyanúja merül föl. Annak legkisebb jelére azonnal hagyjuk el a helyiséget! Ha van idő, kinyithatjuk az ablakot, de az első, hogy kívül kerüljünk a veszélyzónán. Értesítsük a mentőket! Enyhébb esetben a friss levegőt lélegezve gyorsan kiürül a CO, gyakran előfordul, hogy mire a mentők megérkeznek, már nem mutatható ki a jelenléte, és olyannal is rendre találkozunk, hogy a CO-riasztó tévesen kapcsol be. De mégis arra biztatok mindenkit, inkább az óvatosság óvatosságával járjon el – fogalmazott Szatmári Zoltán.

A megyei tapasztalatokról elmondta, hogy fűtésszezonban általánosságban heti egy riasztásuk van a mentőknek CO-mérgezés gyanúja miatt, és sajnos, évente egy, esetleg két haláleset is előfordul. Emlékei szerint legutóbb egy fürdőszobai gázbojler okozott tragédiát Debrecenben, és mentek már mentőhelikopterrel is mérgezéshez. Megjegyezte, hogy kollégáinak is igencsak észnél kell lenniük, hiszen ilyen helyszíneken nem rohanhatnak be a házba menteni, mert maguk is bajba kerülhetnek. – Sajnos, gyakran előfordul, hogy ha egy lakásban ott tartózkodásunkkor már nem lehet a CO jelenlétét kimutatni, vagy bizonytalanná válik, miért sípolt a jelző, akkor vitatkoznunk kell a családdal azt kérve, ne maradjanak otthon éjszakára! Ne kockáztassanak, menjenek át ismerősökhöz, s másnap szakemberrel nézessék meg a tüzelőberendezéseiket. Akkor is, ha pénzbe kerül, mert egy-egy tragédia szokott rámutatni, hogy az életünk milyen drága! – osztotta meg a mentők tapasztalatait az állomásvezető. – A CO nagyon alattomos, komolyan kell venni; fűtésszezonban mindig figyeljünk rá, és szerezzünk be riasztót! Legyünk tudatában, hogy könnyen meghalhatunk, nagyon sérülékenyek vagyunk! – összegzett.

HBN–Szőke Tímea


Nem mindegy, milyet…

Mindenképpen ajánlott szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni a lakás több pontján, de sajnos, nem mindegyik, kereskedelemben kapható termék megbízható. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (illetve újabban a katasztrófavédelem) folyamatosan vizsgálja ezeket, s az eredményeket közzéteszi. Vásárlás előtt érdemes tájékozódni: http://gek.katasztrofavedelem.hu/hirek/229-nem-eleg-ha-jol-mukodik-a-megfelelo-forgalmazas-is-fontos


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában