Helyi közélet

2016.10.13. 08:02

Nagy terve van Debrecennek a régóta üresen álló épülettel

Debrecen - Újra ülésezik csütörtökön az önkormányzat közgyűlése. Egyebek mellett arról lesz szó, hogy megújulhatnak hat városrész közterületei, park­jai, játszóterei, sportpályái. A képviselők arról is tárgyalnak, hogy megint kérvényeznék az államtól a Dósa nádor téri volt ÁNTSZ épület átengedését.

Debrecen - Újra ülésezik csütörtökön az önkormányzat közgyűlése. Egyebek mellett arról lesz szó, hogy megújulhatnak hat városrész közterületei, park­jai, játszóterei, sportpályái. A képviselők arról is tárgyalnak, hogy megint kérvényeznék az államtól a Dósa nádor téri volt ÁNTSZ épület átengedését.

Hosszú ideje üresen áll a Dósa nádor tér keleti oldalán, a köznyelvben „volt ÁNTSZ-székházként” emlegetett nagy, szürke épület. Az oszlopos, lépcsős bejárat az utóbbi években sajnos, kvázi nyilvános wc-vé változott. A vizelet- és ürülékszag minden arra elsétálót, parkolóban megálló autóst megcsap. Ugyancsak régóta lakatlan a közeli, Dósa nádor tér 2. számú, 584 négyzetméteres lakóház.

Az egyikre nem, a másikra…

A debreceni önkormányzat tavaly és tavalyelőtt két határozatban azt kérte az ingatlantulajdonos magyar államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től (MNV), hogy – ha nekik már nem kell – a két ház tulajdonjogát ingyen adják át a városnak. Debrecen azért akarta elkérni a hivatalosan kutatóintézetnek nevezett egykori ÁNTSZ-épületet, hogy a mögötte, a Liszt Ferenc utcában a sok gyerek miatt szűkös körülmények között működő Ady Endre Gimnáziumhoz csatolja azt. Az 1177 négyzetméteres ház alapos felújítás, átalakítás után alkalmas lehetne oktatási célokra. Csakhogy a kormány úgy döntött, hogy nem adják.

Fotó: Orosz Csaba, archív

A Dósa nádor tér 2. számú házzal kapcsolatban pedig még nem válaszoltak. Történt ez annak ellenére, hogy az önkormányzat csatolta azokat a dokumentumokat, melyek bizonyítják, lenne uniós pénzük a renoválásukra. (A Dósa nádor tér tervezett átépítésekor is szükség lenne ezekre az ingatlanokra.)

Pénzért azért eladnák

Az MNV Zrt. arról is tájékoztatta a várost, hogy amennyiben az önkormányzatnak feladatai elősegítése érdekében van szüksége az állami ingatlan (volt ÁNTSZ) tulajdonjogának – ellenérték fejében történő – megszerzésére, a helyhatóság kérésére, külön eljárás keretében megvizsgálható az értékesítés lehetősége. (Az Ady Endre Gimnáziumot fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az önkormányzat fejlesztési elképzeléseit támogatja.)

A helyzetről szóló, a csütörtöki közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint a város most újra térítésmentes tulajdonba adást kezdeményezne, vagy amennyiben ez nem támogatható, ingyenes vagyonkezelésbe adást kér.

HBN–OCs


Bővítéshez kell

Egy másik közgyűlési előterjesztés szerint az önkormányzat egy 17 hektáros, a repülőtéren található telket is ingyen szeretne megkapni a magyar államtól. A területen egyebek mellett újabb csarnokokat épí


Közel négymilliárd forint hat városrészre

Debrecen - Két pályázat keretében jelentős összegeket nyert el az államtól a debreceni önkormányzat több városrész közterületeinek felújítására, fejlesztésére. A csütörtöki közgyűlés elé kerülő előterjesztésből kiderül, hogy az Újkertre 653 millió, a Sestakertre 181 millió, a Vénkertre 613 millió, a Libakertre 239 millió, a Dobozi Lakótelepre 296 millió forint jut. A belváros rekonstrukciójára 1 milliárd 775 millió forint vissza nem térítendő támogatást utalnak majd az önkormányzatnak.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában