Helyi közélet

2016.10.28. 08:11

Minden a gazda nyakán marad?!

Hajdú-Bihar - Hajdú-bihari termelők arra panaszkodnak, hogy idén szinte semmit nem tudnak normális áron eladni.

Hajdú-Bihar - Hajdú-bihari termelők arra panaszkodnak, hogy idén szinte semmit nem tudnak normális áron eladni.

Amikor így az őszi hónapokban a búza és a kukorica felvásárlási ára is 3-sal kezdődik, az a termelőknek már régen rossz. Akárhogy matekoznak is, a végeredmény tulajdonképpen borítékolható: jobb esetben nullával zárnak, de még valószínűbb a kész ráfizetés.

Nem a hazai, hanem a világpiac alakítja az árat.

Örvendi László

Nincs rá hatásuk

Örvendi László, a MAGOSZ megyei elnöke nem kertelt: igazuk van, akik azt mondják, hogy idén szinte semmilyen terményt nem lehet normális áron eladni. Mázsánként 3 ezer 600 forint a nettó ára a kukoricának, és ez már a jobbak közé tartozik. A búzáé is 3 ezer 800-3 ezer 900 forint, ugyancsak csapnivaló. Az a gond, hogy nem a magyar, hanem a világpiac befolyásolja az árakat, márpedig azokra nincs ráhatásunk. A kereskedő már csak olyan, hogy minél olcsóbban szeretne venni, és most sajnos van is ehhez hivatkozási alap. Ilyen árak mellett az önköltség is legfeljebb azoknál térül meg, akik a legkorszerűbb technológiával és technikával dolgoznak. A kicsiknek se tárolókapacitásuk, se tőketartalékuk nincs annyi, hogy kivárjanak a jobb ár reményében. Ráadásul semmi garancia arra, hogy egyáltalán emelkedni fog a jelenlegi felvásárlási ár. Az állam úgy próbál rajtuk segíteni, hogy előrehozta a támogatások kifizetését.

Inkább „ül rajta”

Az előszerződés javította a piaci pozícióinkat.

Bodnár Lajos

– Nekem még az összes búzám megvan, jó minőségben. Ugyancsak a nyakamon van a napraforgó, a kukoricát pedig csak ezután vágjuk. Jó minőségű búzából korábban vittek tőlem vagy 3-4 kamionnal, az alatt nem adom oda. A napraforgó tonnánként 100 ezer forintos ára mire levágtuk, lezuhant 94 ezer forintra – mondta Polgár József, komádi gazda. Hozzátette, hogy az okokról ne őt kérdezzük. „Egyszer csak gondoltak egyet, és onnantól ennyi az ára. Még szerencse, hogy volt lehetőségem tárolni. De ettől függetlenül az a nagy helyzet, hogy idén terményből még nem láttam pénzt. Akinek nincs tartaléka, és hitelt se kap a banktól, az egy ilyen év után bizony fejre áll” – véli.

Előre gondolkodtak

Bodnár Lajos, a hajdúböszörményi Béke Agrárszövetkezet elnöke úgy fogalmazott, hogy érdeklődés kevés mindenre van, de az előszerződéseiknek hála, ők jobb áron tudtak terményt értékesíteni, mint amennyi most a piaci ár. A fő gondjuk a tárolókapacitás. – A felvásárlók egy ideje azt csinálják, hogy nem veszik meg a készleteket, hanem úgy vannak vele, hogy tárolják a termelők, akik viszont nincsenek erre felkészülve. A felvásárlók csak egy-egy üzleti kontingenshez vesznek árut, és ezzel tudják az árakat lebegtetni. Tavasszal volt példa arra, hogy lement a kukorica ára, majd hirtelen felment mázsánként 5 ezer forintra; mert valaki talált egy határon túli piacot, és mindenki azt hitte, hogy ettől kezdve annyi az ár. Ugyanerre van példa a búzánál is. Nálunk remek hozamok születtek, ami pedig nem kel el, azt felveszi az állattenyésztésünk. Ez számunkra biztos elsődleges piacot jelent, hiszen így csak azt a felesleget dobjuk piacra, ami nem kell a jószágoknak – tájékoztatta a Naplót a nagyüzemi vezető.


Hullámvasúton a termelői árak

Egy hónapja már a sertés ára ment fel és a tejé le, mostanra viszont fordított lett a helyzet. A sertésár hetek óta lefele megy (430 forintról 380 forintra zuhant az élősertés kilónkénti felvásárlási ára), a tejár pedig kis lépésekben októberben indult el felfele. A tejes szakma azt várja, hogy a növekedési trend novemberben is megmarad. De ezek még mindig nem azok az átvételi árak, hogy támogatás nélkül valaki ezt a tevékenységet rentábilissá tudná tenni. Bodnár Lajos szerint ez a helyzet a piaci folyamatokat jelentősen torzítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában