Helyi közélet

2016.10.18. 15:55

Mi legyek? Programozó? Cukrász?

Debrecen - A diákok vették birtokba a Lovardát – két napig tart a pályaválasztási börze.

Debrecen - A diákok vették birtokba a Lovardát – két napig tart a pályaválasztási börze.

Traktor zúgása, fűrészelés és kalapálás hangja üti meg a Lovardába látogatók fülét kedden, miközben friss gulyásleves illata terjeng a levegőben, a távolban pedig mentősök mutatják be az újraélesztés folyamatát. A tömegben befelé haladva néhány fiatal robotokkal játszik, páran a rendőrségi rabosítás folyamatát gyakorolják, miközben a színpadon éppen táncbemutató veszi kezdetét. Idén is megrendezték a látványos és interaktív programokban gazdag „Szelet a vitorlába!” Pályaválasztási Kiállítást, ahol több mint 120 szakmával ismerkedhettek meg az általános és középiskolás diákok, valamint az álláskereső fiatalok.

Szülő-diák kompromisszum

– Fontos, hogy azoknak a diákoknak, akik még nem tudják milyen pálya illik hozzájuk a legjobban, tanácsokat adjunk, érdeklődési körüket és képességeiket figyelembe véve – osztotta meg velünk Békési Izabella, a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pszichológusa. – Pszichológiai tanácsadást nyújtunk azoknak a szülőknek is, akiknek gyermeke szociális nehézségekkel – például zárkózottsággal, önbizalomhiánnyal – küzd. Megpróbáljuk mindenkinek azt az iskolát megtalálni, ami a legjobban illik hozzá. Amennyiben a pályaválasztást illetően a szülő és gyermeke között nézeteltérés alakul ki, mi segítünk kibontakoztatni mindkét fél érdekeit, hogy ezáltal közös kompromisszumra jussanak – magyarázta.

Munkanélküliség ellen

A munkatapasztalat megszerzésére és az elhelyezkedés elősegítésére fektetünk hangsúlyt – fogalmazott Rónai Anikó, az Ifjúsági Garancia Program szakmai vezetője. A kormány uniós támogatásokra építve indította el a programot, amelynek célja, hogy a 15 és 24 év közötti, nem tanuló, vagy nem dolgozó fiatalok minél kevesebb időt töltsenek el oktatás nélkül, munkanélküliségben. – Mindenkinek személyre szabottan adunk segítséget munkaerő-piaci helyzetük javításához – tájékoztatott.

Hagyományőrzés, újszerűség

Csak pár órája vagyunk még itt, de máris olyan szakmákat ismertünk meg, amikről ezelőtt még nem is hallottunk. Nagyon örültem, hogy végre gyakorlatban is láthattam a programozást – osztotta meg élményeit Szanka Levente, a Balmazújvárosi Általános Iskola tanulója, hozzátéve, mindig is érdekelte őt ez a szakirány. Magamat is sikerült meglepnem: izgalmasnak találtam a cukrászatot is. Ki tudja még, mit tartogat a jövő, több dologhoz is kedvet kaptam – tette hozzá a nyolcadikos diák.

Legjobban az esemény mozgalmassága és változatossága tetszik – mondta Székely Zsolt, a debreceni Svetits Katolikus Általános Iskola és Gimnázium nyolcadikos tanulója. A színpadon előadott tánc- és énekbemutatók, valamint a kémiai és fizikai kísérletek egy pillanatra sem hagytak unatkozni. Külön örülök annak, hogy a hagyományőrzésre is figyelmet fordítottak a szervezők. Jó ötletnek tartom a kézművesség népszerűsítését – fűzte hozzá a diák.

HBN–FL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában