Helyi közélet

2016.10.24. 11:47

Megszépült a Pocsaj-Esztár vasútállomás

Esztár, Pocsaj - A felújítás után közel négyszeresére nőtt az utasszám a 106-os, Debrecen-Nagykereki vasútvonalon.

Esztár, Pocsaj - A felújítás után közel négyszeresére nőtt az utasszám a 106-os, Debrecen-Nagykereki vasútvonalon.

Naponta 1000–1200 ember használja, tavaly pedig összesen 370 ezer ember váltott jegyet a Debrecen-Nagykereki vasútvonalon történő utazásra. Ez a hozadéka a 106-os számú vasúti vonal fejlesztésének, amely 13 bihari település összefogásával, uniós és hazai pénzből valósult meg. A vonatok és a keresztirányú buszok részére akadálymentesített peronokat, külső centrumokat, autóbusz fordulókat és megállókat építettek.

Vakok és gyengénlátók is

Ezek közül kiemelkedő, és a környező országokban is egyedülálló a pocsaj-esztári állomáson lévő közös busz és vonat peron, ami kényelmes és gyors átszállást biztosít. Sárándon, Derecskén, Pocsaj-Esztáron, Kismarján és Nagykerekiben térfigyelő kamerákat telepítettek az állomások épületeihez, illetve valós idejű információs táblákat a buszok és vonatok menetrendjével.

A táblákat a vakok és a gyengén látók is használhatják. A megállók kinézetén is újítottak, egyen utcabútorokat, szeméttárolókat helyeztek ki, és facsemetéket is ültettek. A menetrendbe új vonatokat tettek, így megkönnyítették a munkába és az iskolába járást. 2014-ben Konyár és Pocsaj-Esztár megállóhelyein újranyitottak a vasúti pénztárak.

A felújításnak már érezhető is a haszna, a kezdeményezőket dicsérő szavakkal illetik az utasok. A résztvevő települések megérdemelték a fejlesztéseket, mivel a szakértőik és tanácsadóik munkája sokat tett a közlekedésben elmaradott térség felzárkóztatásáért – tájékoztatott a MÁV Kommunikációs igazgatósága a 106-os vasúti vonal felújításával és annak hozadékával kapcsolatos kérdésünkre.

- HBN -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában