Helyi közélet

2016.10.11. 14:04

Jövőre jön az állami szűrőprogram

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Kérik a háziorvosoktól: legyenek aktív részesei és szószólói a vastagbélszűrésnek.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Kérik a háziorvosoktól: legyenek aktív részesei és szószólói a vastagbélszűrésnek.

Miután a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület júniusban tiltakozott az állami vastagbélszűrés elindításának 2019-re való elhalasztása ellen, most örömmel nyugtázza a betegszervezet, hogy a nyilatkozatok szerint 2017-től mégiscsak az ország minden 50 és 70 év közötti lakosát szervezett vastagbélszűrésre hívják. A civilszervezet szorgalmazza, hogy a székletvérteszt mellett a szűrési célú vastagbéltükrözés is mindenki számára a lehető leggyorsabban elérhető legyen. A Gyógyulj Velünk Egyesület az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól fontos részletkérdésekről kért tájékoztatást, a legfontosabb válaszokat most közreadjuk.

Évek óta kérik

– Nagy előrelépés, hogy az egészségpolitikai vezetők és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal vezetői végre nyilvánosan bejelentették: 2017-től az ország valamennyi 50 és 70 év közötti lakosát vastagbélszűrésre hívják. Évek óta kérjük ezt, s ez volt az eredeti ígérete is az egészségpolitikának. Ezért okozott nagy csalódást, amikor néhány hete arról szóltak a hírek, hogy egy újabb kísérleti program keretében csak az önként jelentkező háziorvosok praxisaiban élőket szólítják meg, s majd csak 2019-től lesz valódi országos szűrőprogram. Örülünk annak, hogy mégis megtalálják a módját annak, hogy 2017-től senki se maradjon ki a vastagbélszűrésből – reagált Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke arra a napokban tartott sajtótájékoztatóra, amelyen bejelentették: jövő évtől az ország teljes területén lehetőséget biztosítanak a vastagbélszűrésre.

– Szorgalmazzuk, hogy a székletvérteszt mellett a legbiztosabb szűrési eredményt nyújtó vastagbéltükrözést is a szűrőprogram keretében önkéntesen, elsődlegesen is igénybe lehessen venni, s a gyors kivizsgálás ne csak annak legyen biztosított, akit a székletvérteszttel előzetesen kiszűrnek. Bízunk abban, hogy a program 2017-es elindításáig találnak módot arra, hogy a kolonoszkópiának ne legyen előfeltétele a vér székletben való megjelenése, s aki vállalja a tükrözést, annak azt behívástól és a székletvérteszt eredményétől függetlenül, a szűrőprogram keretében biztosítsák – jelzi Lakos István, hogy a leginkább megnyugtató szűrésnek a vastagbéltükrözést tartják.

A vastagbéldaganaton átesett betegszervezeti vezető a rákkal már szembenézett betegek nevében azt kéri a háziorvosoktól: legyenek aktív részesei és szószólói a vastagbélszűrésnek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában