Helyi közélet

2016.10.11. 19:11

Előre az egységes utcaképért: szépen lassan felújítják a belvárosi fasorokat

Debrecen - Néhány hét múlva motoros fűrészek bőgnek fel a Mácsai Sándor, az Ajtó és a Szepességi utcákban.

Debrecen - Néhány hét múlva motoros fűrészek bőgnek fel a Mácsai Sándor, az Ajtó és a Szepességi utcákban.

Kuhn András városi főkertész a Mácsai Sándor utcában elmondta: lakossági kezdeményezésre – a Széchenyi és az Arany János utcák között – mind a 25 fát kivágják. Erre azért van szükség, mert jelentős részük szerinte idős, túlságosan nagyra és össze vissza nőtt, ráadásul a japán akáctól, az ostorfán át az ecetfáig nagyon sokféle fafaj található.

– Ezek helyett az utcához illő, karcsú 31 oszlopos gyertyánt fogunk ide ültetni. Így 5-10 év múlva nagyon szép, egységes utcakép alakul ki – jelentette be a főkertész.

Elmondta: a Vörösmarty utcán az önkormányzat az utca fáinak egészségi állapotát tomográffal felmérette, mely során az derült ki, hogy többségüket ki kell vágni. Pótlásukra jövőre kerül sor, I. osztályú koros díszfákkal.

Fotó: Molnár Péter

A Szepességi utca – a Széchenyi utcától a Simonffy utcáig tartó szakaszán – 39 fának száraz, balesetveszélyes az ága, ezért azoktól is megszabadulnak. Helyükre ugyanannyi mezei juhart ültetnek – derült ki Kuhn András szavaiból.

Metszéssel alakítják

Ezen felül az Ajtó utcában az első és a második emelet magasságáig 82 fa koronáját visszaszorítják. – Ennek az a nagy előnye, hogy két éven belül ismét megszépülnek és újra lombtömeget adnak majd – fogalmazott a szakember. (A fasor részét nem képező 5 fát eltávolítják és 5 ostorfa csemetével pótolják.)

Kuhn András arról is beszámolt, hogy a Piac utcán (a Széchenyi utcától a Kossuth térig) tartó hársfasor alsó ágait levágják. – Ez azért vált szükségessé, mert a sétányokra logó ágak nehezítik a gyalogosok és kerékpárosok közlekedését, valamint a fák árnyéka akadályozza az alattuk található cserjék, talajtakaró fejlődését – állította a főkertész.

Ugyancsak gallyazni akarnak a Kandia utcában, a Péterfi utcán és a Simonyi úton. A Péterfia utcai gömbkőris fasor ismételt visszametszését azzal magyarázta Kuhn András, hogy azok súrolják az épületeket és a kerékpáron ülők fejét.

Azokban az utcákban ahol ilyen munkákat fognak végezni, a helyben lakókat írásban előre értesítik erről.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában