Helyi közélet

2016.10.07. 09:43

"Betelt a pohár, a nagy forgalom lassan tönkreteszi az életünket" - Kiakadtak a lakók a sok autó miatt

Debrecen - Egyes teherautó sofőrök a Sóház lakótelep keskeny, kanyargós, alap nélküli szervizútjain keresztül igyekeznek kikerülni a 4-es főút sok jelzőlámpáját – állítják ott élők. Hozzátették: az sem szerencsés, hogy az ott működő sok intézmény miatt (adóhivatal, statisztikai hivatal, gimnázium) naponta több száz ember ingázik oda és vissza. Úgy vélik, felül kellene vizsgálni a forgalmi rendet.

Debrecen - Egyes teherautó sofőrök a Sóház lakótelep keskeny, kanyargós, alap nélküli szervizútjain keresztül igyekeznek kikerülni a 4-es főút sok jelzőlámpáját – állítják ott élők. Hozzátették: az sem szerencsés, hogy az ott működő sok intézmény miatt (adóhivatal, statisztikai hivatal, gimnázium) naponta több száz ember ingázik oda és vissza. Úgy vélik, felül kellene vizsgálni a forgalmi rendet.

Betelt a pohár, a nagy forgalom lassan tönkreteszi az életünket

– fogalmazott a Hajnal utca, a Faraktár utcai felüljáró, az Alkotmány utca, valamint a 100-as vasúti fővonal által határolt területen, az úgynevezett sóházi lakótelepen élők nevében egy rögtönzött lakógyűlésen az ottani épületeket működtető Alkotmány Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke. Könnyű Miklós azzal kezdte a problémák sorolását, hogy a ’60-as években felhúzott, három-négyemeletes lakóházak között kanyargó keskeny, alappal alig rendelkező szervizutak nem nagy forgalom levezetésére készültek.

Ehhez képest most olyan naponta sok száz embert oda vonzó intézmények működnek a korábban csendes környéken (a volt laktanya területén), mint a Kossuth-gimnázium, az adó- és a statisztikai hivatal, az Alkotmány utcában pedig a Katonai Ügyészség.

Kamionok a szervizutakon

– Ráadásul nemcsak személyautók, hanem nagy kamionok is járnak erre. Itt kerülik ki a 4-es főút sok jelzőlámpáját. Előbb befordulnak az Alkotmány utcára, onnan a Késmárk utcán keresztül átmennek a Faraktár utcai felüljáró alatt, majd a Fényesudvaron át haladnak tovább. Megtehetik, mert nincsenek teherautóval behajtani tilos táblák – magyarázta Könnyű Miklós. Hozzátette, a „túlterhelés” miatt a kis utcákban „agyonfoltozottak” az utak, az eredeti burkolatból a sok javítás miatt már szinte semmi nem maradt. – A megoldás az utak alapjának megerősítése, majd újraaszfaltozása, illetve az átmenő forgalom kitiltása lenne – jelentette ki a lakásszövetkezeti elnök.

Fotó: Molnár Péter

Könnyű Miklós szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy kevés parkolóhely található a lakótelepen, ráadásul ami rendelkezésre áll, azt is sokszor idegenek, nem ott élők foglalják el.

Pincékbe folyik a víz

További gond, hogy mivel a szervizutak nem rendelkeznek padkával, az esővíz onnan például a Csengő és az Alkotmány utca sarkon a lakóházak pincéjébe folyik. Ráadásul a Faraktár utcai felüljáró alatt mindkét lefolyó másfél-két éve eldugult, esős időben ott poshad a felülről lefolyt víz – tudtuk meg.

A lakóknak van javaslata

A beszélgetésbe ezután több helyben lakó is bekapcsolódott. Ferency Béláné szintén azt mondta: az éjjel-nappal az ablakaik alatt dübörgő nagy teherautók miatt nincs nyugalom, nem tudnak pihenni. Ezért azt javasolta, hogy zárják le az Alkotmány utcát.

– A Kossuth Gimnáziumba érkezőket arra kellene rászorítani, hogy kizárólag az Alkotmány utca Hajnal utca felőli részét használják. Azokat pedig, akik autóval az adóhivatalba szeretnének menni, arra kötelezném, hogy a Faraktár utcai felüljáró felől menjenek be – fejtette ki véleményét Czinege Györgyné.

Fotó: Molnár Péter

– Az egyik legnagyobb gond, hogy hiába vannak kint itt-ott lakó-pihenő övezetet jelölő táblák (többnyire ross­z helyen), szinte egyetlen autós sem tartja be az ebből következő 20 kilométeres sebességkorlátozást, 50-el is mennek. Ráadásul a Csengő utcát még mindig nem aszfaltozták le, mindössze darált aszfaltot hengereltek el, amit a kamionok néhány perc alatt kijárnak – fejtette ki Szendi Erzsébet.

– Mivel a szervizutakon két autó nem fér el egymás mellett, sokszor kitapossák a kis előkertekbe ültetett növényeket.

Ha rajtam múlna, megtiltanám az Alkotmány utcába való behajtást a Késmárk utca felől

– mondta Nyizsnyik Erzsébet. Végül egy a nevét nem vállaló, szintén a sóházi lakótelepen élő idősebb férfi arról beszélt, hogy szerinte jelentős a balesetveszély is, mert miközben az utak kanyargósak, némelyik ív beláthatatlan. Hozzátette, az egész területen alig vannak járdák, ami létezik, az is keskeny, így a gyalogosok sok helyen az úttesten kénytelenek közlekedni. Ráadásul sehol nincs zebra – osztotta meg aggályait.


Jövőre fejlesztenek

A sóháziak panaszaival kapcsolatban nyolc kérdést küldtünk a polgármesteri hivatal sajtóosztályának, ahonnan ezt a rövid választ kaptuk: az önkormányzat a fenntartásában lévő utak karbantartásával és a csapadékvíz elvezetésével kapcsolatos feladatokat folyamatosan elvégzi. Az érintett terület komplex fejlesztése része az Új Főnix Terv 2017-es programjának, amely az utak mellett a zöldfelületek rekonstrukcióját is tartalmazza – tették hozzá.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában