Helyi közélet

2016.10.29. 19:37

A reformáció emlékei a Rozsnyai gyűjteményben

Létavértes - Egyháztörténeti vándorkiállítással készülnek az ötszáz éves évfordulóra.

Létavértes - Egyháztörténeti vándorkiállítással készülnek az ötszáz éves évfordulóra.

Jövő október 31-én lesz 500 éve annak, hogy Luther Márton kiszegezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára (bár ezt az állítást ma már többen vitatják - szerző), attól számítjuk a reformáció kezdetét. Magyarországon azonban 50 évvel később a debreceni zsinaton fogadták el az új tanokat, így onnantól létezik a református egyház. Erre emlékeztetett köszöntőjében a helyi lelkész, Rozsnyai István, akinek a fia által alapított gyűjtemény galériájában szombaton megnyílt A protestantizmus öt évszázada az Alföldön című kiállítás.

Hat éve „utazik”

A falakon és tárlókban elhelyezett tárgyakról, illetve applikációkról a tárlatot rendező és „utaztató” Dr. Millisits Máté művelődés- és művészettörténész elmondta, a kiállított anyag magját a Debreceni Református Kollégiumban, 2009-ben megrendezett országos Kálvin-kiállítás adja. Abból azután Kárpát-medenceszerte mintegy 30 helyen rendeztek újabbakat, igazodva a helyszínek nagyságához, illetve a helyi adottságokhoz, így változóak voltak méretükben és tartalmukban is, hiszen mindenhol hozzátettek valamit. A szombaton megnyílt kiállításhoz a Vértesi Református Egyházközség nevében dr. Rozsnyai István adott kölcsön a gyűjteményéből három bibliát, köztük a Vizsolyi egy példányát, illetve a Luther Márton által fordítottnak egy eredeti másolatát.

Személyes érintettség is

A református templomépítészetet a Debrecenből a homokkerti képviseli a tárlaton, mert Millisits Máté dédnagyapja, Kovács József volt az ottani egyházközség lelkipásztora 1937-től ’52-ig.

A jövő januárig látható kiállítás anyaga a Dunamelléki, illetve a Tiszántúli Egyházkerületet érinti, de átnyúlik a határon túlra is, hiszen az Alföld, mint tájegység nem igazodik a történelmi felosztáshoz – mondta el tárlat rendezője lapunknak.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában