Helyi közélet

2016.09.17. 17:17

Tömegközlekedésre és biciklizésre ösztönöztek Debrecenben

Debrecen - Jutalom járt szombaton az autójukat otthon hagyó sofőröknek is, akik a Nagyerdőre kilátogattak.

Debrecen - Jutalom járt szombaton az autójukat otthon hagyó sofőröknek is, akik a Nagyerdőre kilátogattak.

Az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódva idén is megrendezték Debrecenben az Autómentes napot, melyet a Nagyerdőn Barcsa Lajos alpolgármester nyitott meg az Ady Endre út mentén felállított standoknál. Elmondta, a város vezetői nemcsak beszélnek a fenntartható mobilitásról, de tesznek is érte az ehhez szükséges fejélesztések elvégzésével. Ezt követően felsorolta az elmúlt évek infrastrukturális változásait.

Környezetkímélő fejlesztések

Elsőként a 2-es villamosvonal megnyitását említette, amit egyértelműen sikeresnek nevezett, akárcsak a városi tömegközlekedési eszközök állapotát, hiszen a debreceniek járműpark a legújabb és legkorszerűbb az országban. Ugyancsak a közlekedés fenntarthatóságát szolgálja a 80 kilométernyi kerékpárút, amit 100-ra kíván felfejleszteni az önkormányzat. A legnagyobb fejlesztés, a főpályaudvar megépítése is ezt a célt segíti elő a különböző közlekedési ágak közötti az átszállás megkönnyítésével, ami az utazási időt is lerövidíti – folytatta az alpolgármester.

A jövő, az elektromos jármű

A közlekedésben megjelent elektromosságról külön is beszélt, mint a várható főirányról. Hozzátette, a város is támogatja ezt a törekvést, hiszen az elektromos járműveknek ingyenes a parkolás és a nagyerdei mélygarázsban egy töltőállomást is üzembe helyeztek. Ezt további 10 kiépítése követheti a tervek szerint. Barcsa Lajos arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra is várják a lakosság, illetve a civilszervezetek véleményét a város honlapján megtalálható fejlesztési elképzelésekről, melyek a fenntartható mobilitást szolgálják.

Fotó: Molnár Péter | Kattintásra galéria nyílik

Utazás forgalmi engedéllyel

Az autómentes nap programját az önkormányzattal és a DKV Zrt.-vel szervező DV Parking Kft. ügyvezetője, Nyikos István azt emelte ki, hogy a környezettudatos magatartásra már a gyerekeket érdemes ösztönözni, ezért ilyen jellegű játékos és ügyességi programokat szerveztek. Emellett a tesztjüket kitöltő családok közül a szerencsések hőlégballonon emelkedhettek a levegőbe. Ezekkel talán elérhető, hogy a cél érdekében később már ne legyen szükség autómentes napokat szervezni, amelyen most a járművezetők forgalmi engedélyükkel ingyen utazhattak a tömegközlekedési eszközökön, de az autóvezetést választóknak most is fizetniük kellett a parkolásért.

HBN-ÉP​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában