Helyi közélet

2016.09.15. 16:24

Több mint tízmillió forint kártalanítást kapott Schönstein Sándor

Debrecen - 10 millió 367 ezer forint kártalanítást és annak kamatait kell megfizetnie kártalanításként a Magyar Államnak ifj. Schönstein Sándor részére, így döntött első fokon a Debreceni Járásbíróság. Emellett az alperesnek csaknem 800 ezer forint perköltséget is meg kell térítenie a felperes számára. A kártalanítás kamatait 2013 szeptemberétől kell számolni.

Debrecen - 10 millió 367 ezer forint kártalanítást és annak kamatait kell megfizetnie kártalanításként a Magyar Államnak ifj. Schönstein Sándor részére, így döntött első fokon a Debreceni Járásbíróság. Emellett az alperesnek csaknem 800 ezer forint perköltséget is meg kell térítenie a felperes számára. A kártalanítás kamatait 2013 szeptemberétől kell számolni.

A felperes, ifj. Schönstein Sándor összesen 26.904. ezer forint kártalanítási igényt nyújtott be a Magyar Állammal, mint alperessel szemben. A kereset hátterében az állt, hogy ifj. Schönstein Sándor ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt büntetőeljárás indult, a felperest édesanyja megölésével vádolták. Ifj. Schönstein Sándor 2008. április 24-től 2009. május 7-ig, majd 2010. május 10-től 2011. március 24-ig előzetes letartóztatásban volt. A felperes szerint az előzetes letartóztatással összefüggésben vagyoni és nem vagyoni kár érte.

A nem vagyoni károkat illetően ifj. Schönstein Sándor arra hivatkozott, hogy a börtönviszonyok miatt lelki egészségében, életpályájában is kár keletkezett, nem tudta befejezni az egyetemet, és párkapcsolata is megszakadt. Keresetében kitért arra is, hogy egyetemi diploma nélkül, valamint a vele kapcsolatos előítéletek következményeként nem tudott szakmájában elhelyezkedni.

A felperes szerint ez indokolta a 6 millió forint összegű nem vagyoni kártalanítást. A bíróság ezt az összeget megalapozottnak is találta.

Fotó: Derencsényi István | Kattintásra galéria nyílik

Ifj. Schönstein Sándor ezen felül további csaknem 21 millió forint vagyoni kártalanítást kért, úgy vélte ugyanis, hogy előzetes letartóztatás miatt nem tudta befejezni egyetemi tanulmányait, kárba veszett a korábban kifizetett tandíja és a felvett diákhitele, illetve jövedelme is maradt el 30 hónapos előzetes miatt. Kártalanítási perekben a bíróságnak azt kell mérlegelnie, hogy kifejezetten az előzetes letartóztatás miatt milyen hátrány ér valakit a testi épségében, egészségében, vagyonában. Árok Krisztián bíró úgy ítélte meg: a felperes a további, 20, 9 millió forint vagyoni kárával kapcsolatban nem bizonyította maradéktalanul, hogy azok az előzetes letartóztatás következményei. A bizonyítási eljárás eredményeként a bíróság a felperes vagyoni kártalanítási igényét 4.367.187 forint erejéig találta bizonyítottnak. A bíróság 3,6 millió forint elmaradt jövedelmet, a diákhitelhez kapcsolódóan 328 ezer forint, a tandíjat érintően 402 ezer forint kárigényt méltányolt, ezt meghaladóan a keresetet elutasította.

Az alperes Magyar Állam egyébként az eljárás során nem vitatta, hogy a felperest nem vagyoni kártalanítás illeti meg, de a felperes követelését eltúlzottnak ítélte.

Az ítélet nem jogerős, a felek az írásba foglalt ítélet kézbesítését követő 15 napon belül nyújthatnak be fellebbezést.

- Debreceni Törvényszék -


Budapest, Debrecen — Egyik nap még gondtalan egyetemistaként a padban ült, aztán egy szemvillanásnyi idő alatt a rácsok mögött, a legnagyobb nehézfiúkkal körülvéve találta magát – amíg él, kísértik a vele megtörtént, valószínűtlen események az anyagyilkosnak kikiáltott Schönstein Sándort, akivel a Blikk beszélgetett.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában