Helyi közélet

2016.09.25. 16:58

Tétel­mondatok

<em>Bennünk van a lehetőség, hogy eldöntsük, mit akarunk és azt meg is tegyük. Valahogy mégis hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni, hagyjuk, hogy az automatizmusok lánca vakon hajtsa előre a mindennapokat. Szűk fény, sercegő dinamó, imbolygás az értelem árokpartján. Mindez természetes. Nincs miért elnézést kérni: ezek vagyunk mi</em>. Ratalics László írása.

Bennünk van a lehetőség, hogy eldöntsük, mit akarunk és azt meg is tegyük. Valahogy mégis hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni, hagyjuk, hogy az automatizmusok lánca vakon hajtsa előre a mindennapokat. Szűk fény, sercegő dinamó, imbolygás az értelem árokpartján. Mindez természetes. Nincs miért elnézést kérni: ezek vagyunk mi. Ratalics László írása.

De azért csak jobb volna kicsivel több boldogság, mielőtt végleg eltoljuk a biciklit. Néha kapunk segítséget: egy erős kéz lök egyet a gépen: milyen jó az a néhány pillanatnyi repülés! Ilyen erős kéz az a film, amelyik nem ítélkezik a hitványságaink fölött, hanem segít azok tisztánlátásában, tudva, hogy a megoldás nem a rendező, a színész, az író, hanem csakis a néző kezében van. És az annyiféle, ahányféle maga a néző.

Hajdu Szabiék filmje azért jó, mert szereti a nézőt. Aki szeret, az nem ítél. Hanem tükröt tartva segít megpillantani lényünk valódi mozgatórugóit, ami általában nem szép látvány. Mégis, a magunkra találás életünk legfontosabb feladata. És ha sikerül, úgy van esélyünk megérteni azt is, ami az Ernelláék Farkaséknál tételmondata, hogy talán boldogok vagyunk, csak nem is tudunk róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában