Helyi közélet

2016.09.20. 10:24

Simonyi óbestert még az ellenfelei is tisztelték

Debrecen - Tárlattal, programokkal adóznak az egyik leghősiesebb, egyben legtragikusabb sorsú Simonyi óbester emléke előtt.

Debrecen - Tárlattal, programokkal adóznak az egyik leghősiesebb, egyben legtragikusabb sorsú Simonyi óbester emléke előtt.

„A legvitézebb kapitány” – Simonyi óbester és a magyar huszárság története címmel nyílt dokumentumkiállítás hétfőn az Újkerti Közösségi Házban. A XVIII. Simonyi-napok részeként megrendezett, barbácsi és vitézvári báró Simonyi József ezredes (óbester) életét és tetteit feldolgozó tárlat anyagát Oláh László nyugalmazott alezredes szerkesztette és állította össze.

Köszöntőjében rámutatott, a magyar történelem bővelkedett olyan személyekben, akik a hon és a magyarság érdekében kiemelkedő történelmi tetteket hajtottak végre. Ezen hősök közé tartozik Simonyi óbester is, aki már életében legendává lett.

– Egy olyan, 245 éve született katonai hősről emlékezünk meg, aki pályafutása során mutatott bátorságával, helytállásával példaképe lehet a ma ifjúságának – méltatta Simonyit az alezredes. – Ahogyan Jókai Mór könyvében nevezte, ő volt „a legvitézebb huszár”. Személyes bátorsága, képessége előtt a korabeli Európa közvéleménye és uralkodói egyaránt adóztak: a napóleoni háborúk hőseként tiszteletet és dicsőséget szerzett nemcsak azok között, akikkel együtt szolgált, hanem azok körében is, akik ellen harcolt. Katonai pályafutása alatt mintegy 72 kitüntetést kapott: többek között I. Ferenc magyar királytól a Mária Terézia-rend katonai lovagkeresztjét és a Lipót-rend parancsnoki keresztjét, az orosz cártól a Szent György-rendet, a porosz királytól Pour le Mérite kitüntetést, míg a hesseni választófejedelemtől Katonai Szolgálati Érdemrend parancsnoki keresztjét.

Debrecent is szolgálta

Simonyi személye egyszerre köthető a történelemhez, a hadtörténethez, de Debrecen szellemi és kulturális hagyományaihoz is. Az ezredes 1818 és 1823 között volt a Debrecen helyőrség parancsnoka. Nevéhez fűződik a Nagyerdőt a belvárossal összekötő út megépítése, az út menti fasor telepítése, az ispotály, a népfürdő és a nagyerdei vigadó kialakítása. Katonáitól szigorú rendet követelt, nem rettent meg a könyörtelenségtől sem, ha úgy érezte, hogy az szükséges. Egy idő után keménysége már teherré vált feljebbvalói számára, így 1825-ben eljárást indítottak ellene, utolsó éveiben rangjaitól megfosztva az aradi várbörtönben raboskodott 1832-ben bekövetkezett haláláig. Debrecenben tábla utca őrzi emlékét ma is. Az életét bemutató kiállítás szeptember 23-ig ingyenesen megtekinthető a közösségi ház előtéri galériájában.

HBN–MSZ


Debrecen - A legvitézebb kapitány címmel nyílt kiállítás az Újkerti Közösségi Házban, amely Simonyi Óbester és a magyar huszárság történetét dolgozza fel, a megnyitón a Debreceni Helyőrségi Zenekar működött közre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában