Helyi közélet

2016.09.27. 14:04

Rontásoldó igazolásért vetélkedtek

Létavértes - Mesés feladatokkal várta az érdeklődőket a Rozsnyai gyűjtemény a népmese napján.

Létavértes - Mesés feladatokkal várta az érdeklődőket a Rozsnyai gyűjtemény a népmese napján.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy mesemondó, aki 1859. szeptember 30-án Kisbaconban látta meg a napvilágot. Ő nem más, mint Benedek Elek, aki szívén viselte a magyar mese- és mondavilág ügyét, akinek élete a népmese missziója volt, így nem véletlen, hogy 2005 óta e nagy mesemondó születésének évfordulóján ünneplik a magyar népmese napját.

Ehhez az ünnepnaphoz kapcsolódva a Létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény „mesés” családi napot tartott a hétvégén, amikor a csoportos játéksorozattal egy mesebeli történet elevenedett meg hősök, meseszereplők révén. Így a magyar népmesék izgalmas és színes világába csöppenhetett bele az a 24 csapat, látogató, aki teljesítette a 12 állomás próbatételeit.

Egy esztendőre való

Jótett helyébe jót várj! Eme bölcselet köré szerveződött a mese vezérfonala, miszerint a mesebeli elvarázsolt király koldusbottal járja az országot és az emberekben rejlő jóságban bízva, arra kéri őket, segítsenek neki megfőzni a Szíves-levest, hogy a rontás lekerülhessen róla. A családok, baráti társaságok, a vándor hívószavának eleget téve zokniból készült varázs paripával vágtak neki szerencsét próbálni. A kerek egy esztendeig tartó út során találkozhattak ördöggel, jótündérrel, vadásszal, halásszal, ténsasszonnyal, tyúkanyóval, kereskedővel s magával az átkot szóró téli boszorkánnyal is; s átadva neki a leves nehezen megszerzett hozzávalóit, furfangos fakanalával szép énekszóra elkészítette a Szíves levest, s kiállította a Rontásoldó igazolást.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában