Helyi közélet

2016.09.11. 20:37

Olvasói levél: Hittel, reménnyel, …szeretettel

Debrecen - <em>Az egységes magyar nemzet sorsáért és jövőjéért is felelősséget vállaló EJKE sikeresen és eredményesen rendezte meg (2016. szeptember 3.) az Unitárius Egyházközség segítségével – az V. Debreceni Székely Napot. A fővédnök ezúttal is Izsák Balázs volt, aki fontos tanácskozás miatt – csak lélekben lehetett jelen.

Debrecen - Az egységes magyar nemzet sorsáért és jövőjéért is felelősséget vállaló EJKE sikeresen és eredményesen rendezte meg (2016. szeptember 3.) az Unitárius Egyházközség segítségével – az V. Debreceni Székely Napot. A fővédnök ezúttal is Izsák Balázs volt, aki fontos tanácskozás miatt – csak lélekben lehetett jelen.

Az ebből az alkalomból elhangzott ige „varázsszava” az öröklés, az átörökítés töltötte be a lelkeket. Felvetődött a kérdés, hogy mit örököltünk elődeinktől és mit vettünk át tőlük. Méltók vagyunk-e a ránk bízott kincsek megőrzésére, gyarapítására; illetve képesek vagyunk-e gyerekeinket méltó módon felkészíteni az életre? Mi szólal meg, játszódik le a lelkünkben?! Belátjuk-e, hogy az évszázadok óta dédelgetett hagyományaink, az örökségünk nem „rab”, hogy önző módon csupán csak őrizni kelljen? Azt gyarapítani; bővíteni; naprakésszé kell varázsolni.

Arról is szó esett, hogy ki örököl(het). Az ige ebben is segítségünkre van: akik igazak; a szelídek; a hittel; türelemmel; igazsággal; emberséggel és felebaráti szeretettel élők. Ezek az érzések bennünk vannak, csak megfelelőképpen, helyen és időben kell előhívni azokat.

Fellebbentek még: a becsület, tisztesség, tisztelet, bizalom, áldozat, megmaradni akarás és hit szavak is. A felvetett folyamatban elengedhetetlen az alapok és a történelmi fordulatok ismerete; illetve a nemzeti törekvések mozgatórugóinak rozsdamentesítése.

A székely magyarságot napjainkban is az örökölt ösztön­erő tartja életben – hisz: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”; illetve – „Ha Isten velünk… kicsoda ellenünk?!”.

A „Mutasd meg milyen a te Székelyfölded?” felhívásra készült felvételek életképeket örökítenek meg az erdélyi emberek életéből – ilyen címek alatt: A szülőföld jövője; Kapaszkodó; Ragyogó szeretet; Küzdelem árán; Ez az én zászlóm; Ima Erdélyért; Múlt, jövő, jelen; Szabadság vagy halál; Turul őrzi Madéfalvát; stb.

A családias hangulatú együttlétet felemelő, zenész-irodalmi összeállítás zárta. Ez alkalomból a civil szervezet elnökének – Csíki Andrásnak – sikerült a „lármafák” őrtüzeit újra csiholni – ezáltal bizalmat, reményt, akaraterőt, kitartást, valamint cselekvő hajlamot „csomagolni” az átadandó értékek közé.

- Hutzler Vilmos, Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában