Helyi közélet

2016.09.11. 11:09

Nem csak étkek versenye a téglási gulyásfesztivál

Téglás - Az ebben az évben 25 éves város a hétvégén megtartott gulyásfesztiválon is a helyi értékeket helyezte előtérbe.

Téglás - Az ebben az évben 25 éves város a hétvégén megtartott gulyásfesztiválon is a helyi értékeket helyezte előtérbe.

A hétvégén immár a nyolcadik alkalommal gyűltek össze a téglási családok, baráti- és munkahelyi közösségek, civil szervezetek, hogy együtt eltöltsenek egy vidám napot. -A fesztiválunkat, amikor eldöntöttük, hogy ilyet szeretne rendezni a városunk, mindenképpen a nálunk hagyományos ételről szerettük volna elnevezni, illetve annak főzéséből kívántunk versenyt indítani. Ilyen előzmények után döntöttünk a gulyásfesztivál megrendezéséről. A gulyást nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, itt ma egyebek mellett kóstolhatnak a vendégek harcsagulyást, libagulyást, babgulyást és káposztás gulyást is – válaszolta kérdésünkre Tompa Tibor Csabáné, Téglás közművelődési főtanácsosa, aki elmondta azt is, hogy a fesztivál folyamatosan újul, minden évben jelentkeznek újdonságokkal. Az idén azonban többel is. – Erre a napra helyeztük át a házi ízek versenyét, ahol a süteménykészítő tudásukat csillanthatják meg a téglási háziasszonyok. Az óvoda területén galambkiállítást rendeztünk, a kertbarátkör a kertészeti termékekeit mutatja be. A színpadi fellépők között sok helyi csoport szerepel. A szüreti felvonulásunkat és az oldtimer-bemutatót is erre a napra időzítettük. Az idén itt van magyarországi partnertelepülésünk, Átány főzőcsapata és delegációja, valamint a lengyel testvérvárosunk, Ludwin hétfős csoportja. Tavaly a német és cseh testvértelepülésünk képviselői jöttek el, jövőre ismét őket hívjuk.

Hagyományos sertésgulyást

Bármerre mentünk a mozi udvarán megtartott eseményen, mindenhol az ebédhez készülődő vidám közösségekkel találkoztunk. Hogy miért jöttek el? Egyrészt követik az előző évek hagyományát, másrészt pedig kiváló közösség összekovácsoló az esemény. A Bek Pál kertbarátkör tagjai is ezt vallják, ők tavaly első helyen végeztek a gulyásfőző versenyben, és eddig minden alkalommal itt voltak a fesztiválon. – Sertésgulyást főzünk, úgy hagyományosan, ahogy otthon is szoktuk. Nem kísérletezünk újjal, bár tudjuk, lehetne készíteni több féle húsból, sőt káposztásan is – mondja Bartáné Jutka. – Fontos, hogy itt legyünk a város legnagyobb eseményén, ez jobban összehozza a kertbarátkör tagjait, a városunk lakóit.

Az 1700 lakosú, Heves megyei Átány népes küldöttségében alpolgármester és képviselő-testületi tagok is voltak. Utóbbiak közé tartozott Ötvös Károly is, aki a sátruk hűvösébe tett látogatásunkkor magához ragadta a szót. – A téglásiak egy szociális tanácskozásra látogattak el Átányra, majd nem sokkal később visszahívtak bennünket. Így kezdődött a partneri kapcsolatunk. Most főzőcsapattal jöttünk, de itt vannak a népdalköröseink is, akik szerepelnek a gulyásnapi műsorban. Természetesen mi is gulyást, átányi gulyást fűztünk, előtte átányi pálinkát kínáltunk, utána pedig átányi borral vendégeltük meg a hozzánk betérőket. Téglás? Tetszik a város, szépek az utcák, rendezettek a porták.

HBN-KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában