Helyi közélet

2016.09.30. 17:00

Negyvenhét kilométeren tárolják a tudást - Százéves az egyetemi könyvtár

Debrecen - A hallgatók ingyen használhatják az öt campus hét telephelyén lévő könyveket.

Debrecen - A hallgatók ingyen használhatják az öt campus hét telephelyén lévő könyveket.

14 ezer négyzetméteren terül el, és több mint 100 dolgozóval rendelkezik a századik születésnapját ünneplő Egyetemi és Nemzeti Könyvtár. Ennek alkalmából szerveztek egy rendezvénysorozatot, aminek konferenciáját prof. dr. Jávor András általános rektorhelyettes nyitotta meg. Köszöntőjében nem csak a saját, hanem prof. dr. Szilvássy Zoltán rektor gondolatait is ő tolmácsolta. Megköszönte a könyvtár igazgatójának, a dolgozóinak és a segítő szándékú embereknek a munkáját, akik nélkül nem létezhetne az intézmény.

– Az elmúlt száz év alatt országos hírnévre tett szert és Magyarország második nemzeti könyvtára lett. Több mint 6 millió könyvvel rendelkezik, emellett évente körülbelül 5 ezer nyomtatott és 51 ezer elektronikus sajtótermék érkezik be hozzájuk – ismertette prof. dr. Jávor András. Köszöntőjét pedig azzal az örömteli hírrel zárta, hogy az intézmény minden polgára ingyenesen férhet hozzá a könyvekhez, fotókhoz, térképekhez, egyetemtörténeti dokumentumokhoz, amelyek az állomány egy részét képezik. A legértékesebb darabok között vannak 15. századi kiadványok, és egy eredeti vizsolyi biblia is, amelyeket a ritkán látogatható Díszműtárban őriznek. Prof. Dr. Bartha Elek, oktatási rektorhelyettes elmondta, a mai világban nem elegendő egy jól felszerelt könyvtár, hanem felkészült alkalmazottak is kellenek. Meggyőződése, hogy Debrecenben képesek kiképezni és felkészíteni jövő dolgozóit arra, hogy a legjobb tudásuk szerint segítsék az olvasókat.

Az eseménysorozatot könyvbemutatóval és kiállításmegnyitóval zárták.

HBN-BR

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában