Helyi közélet

2016.09.25. 18:58

Megtorpantak a lakásárak

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A döntések elhúzódnak, nincs akkora verseny az ingatlanokért, mint amit év elején megfigyelhettünk.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A döntések elhúzódnak, nincs akkora verseny az ingatlanokért, mint amit év elején megfigyelhettünk.

Az elmúlt hónapokban lassult a lakáspiac a GDN Ingatlanhálózat tapasztalatai alapján – jelentette ki Gadanecz Zoltán alapító tulajdonos. A döntések elhúzódnak, nincs akkora verseny az ingatlanokért, mint amit év elején megfigyelhettünk. Ez a vásárlóknak mindenképpen pozitív fordulat, hiszen megalapozottabb döntéseket hozhatnak.

Kevesebb az eszkimó

Kevesebb az érdeklődő az ingatlanokra, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne továbbra is jó áron eladni a kedvező adottságokkal rendelkező lakásokat. Ahol sürgős az eladás, ott árcsökkenést is megfigyeltünk, de ez nem nagyságrendi változás, csupán arról van szó, hogy az eladók hajlandóak párszázezer forintot engedni az árból. A régóta piacon lévő lakások tulajdonosainak is ezt javasoljuk: próbáljanak meg egy kisebb engedménnyel friss érdeklődőket elérni, így eladhatóbbá válik házuk vagy lakásuk – mondta az közel 20 esztendeje ingatlaneladással foglalkozó szakember.

Nyaraltak a vevők

Miközben tavaly folyamatosan az ingatlanpiac és ezzel együtt a lakásárak szárnyalása volt jellemző, addig az idei nyár jelentős megtorpanást hozott. Június végén és júliusban jelentős visszaesést tapasztaltunk, de a nyár utolsó hónapja már beváltotta a hozzá fűzött reményeket – számolt be a legfrissebb adatokról Gadanecz Zoltán.

A csok használt lakásokra való kiterjesztése növelte az érdeklődést és a hitelfelvételi kedvet. Sokan jelentek meg a támogatás reményében vásárlóként, és gyakran akkor is megvették a kinézett ingatlant, ha kiderült, nem jogosultak a csokra. Akiknek sürgős volt az ingatlanvásárlás, azok a fellendülő érdeklődés miatt hamar döntöttek, és már túl vannak az ügyleten. Sokan pedig kivártak, kivárnak, szeretnének jobb üzletet kötni. Ők most kezdenek keresgélni, és örülnek, ha valamivel olcsóbban juthatnak egy ingatlanhoz, mint a hónapokkal korábbi ára.

Okok a normalizálódás mögött

Az ingatlanpiaci fellendülés oka a már említett kormányzati intézkedések mellett az volt, hogy sokan ingatlanba fektettek. A brókerbotrány csökkentette a pénzügyi befektetések iránti bizalmat, a lakások azonban, az albérletek keresettsége miatt, nagyon jól jövedelmezőek, így népszerű befektetési lehetőségek voltak. A kiadás mellett az eladás is jó üzlet volt, egy éve ilyenkor 20-30 százalékos áremelkedéssel lehetett számolni, idén szinte biztosan maximum 10 százalék körül, de inkább ez alatt várható a hozama a jó lakásoknak, a kevésbé jó ingatlanoké 3-5 százalékra jósolható, tehát itt is van csökkenés – mondta hazánk egyik ingatlanhálózatának vezetője. Ugyanakkor hosszú távon még mindig jó befektetés lakásba fektetni. Fontos szempont az is, hogy a környező országokhoz képest a magyarországi fizetésekhez mérve jobb négyzetméter áron lehet ingatlanhoz jutni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában