Helyi közélet

2016.09.21. 14:59

Kézművesek fesztiválja Debrecenben

Debrecen - Aki kíváncsi rá, ki is próbálhatja majd a népi kézműves fogásokat.

Debrecen - Aki kíváncsi rá, ki is próbálhatja majd a népi kézműves fogásokat.

A Kézművesség Ezer Éve a Kárpát Medencében című rendezvénysorozat részeként csütörtök délelőttől szombat estig a Kossuth téren tartják a VI. Debreceni Népi Kézműves Fesztivált. Ennek során 25 kézműves 12 féle hagyományos mesterség, például a mézeskalácsos, a hímző, a népi játék készítő, a faműves, a gyöngyfűző, a bőrműves, a szövő, valamint a nemezes szakma fogásait mutatja be az érdeklődőknek. A vásárban egyebek mellett fazekasok, csipkeverők és hangszerkészítők portékái közül lehet majd válogatni.



Kevés a hintógyártó

– A rendezvénnyel arra szeretnénk rávilágítani, hogy a kézi munka, az egyéni alkotás, a személyes hozzáadott érték mit tud jelenteni – fogalmazott a főszervező dr. Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a programot megelőző sajtótájékoztatón. Hozzátette: az elmúlt évszázadokban sokat változott a kézművesség. Új szakmák születtek, míg mások megszűntek, vagy visszaszorultak. Hintókészítőből ma már kevés van, de annál több például az autógyártó – jelentette ki.



Debreceni értékek

Dr. Papp László Debrecen polgármestere elmondta: jelenleg zajlik a 4. ipari forradalom, melynek során globalizálódik, egyre jobban összefonódik a világ. – Meggyőződésem, hogy ebben a helyzetben mind hangsúlyosabbak lesznek a kétkezi munkával, nem futószalagon létrehozott alkotások, amikhez az emberi erő és szellem nélkülözhetetlen. Ezek képesek bemutatni egy kisebb tájegység, régió, város értékeit és múltját – hangsúlyozta a polgármester. Papp László arról is beszélt, hogy Debrecenhez is számos kézművesipari termék fűződik. Ilyenek például a mézeskalács, a hungarikumként elismert páros kolbász, valamint a szűr.



Vásárolni és kipróbálni

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendezvény keretében csütörtökön átadják a Kézműves Remek Díjakat. Ugyanakkor a kamara is itt tartja elnökségi ülését.

HBN-OCs


Csakis értékes tárgyak

– A fesztivál keretében a Kossuth téren 7 kézműves műhelyt rendeznek be, ahol népi kézműves foglalkozásokat tartanak gyerekeknek. Emellett több mint 10 sátorban népi iparművészeti, zsűrizett tárgyakat árulnak majd a kézművesek – ismertette Hubert Erzsébet a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, etnográfus.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában