Helyi közélet

2016.09.22. 14:35

Felújították a Terápiás Ház két részlegét

Debrecen - Jövőre kívülről is teljes egészében megújulhat a Kishegyesi úti komplexum.

Debrecen - Jövőre kívülről is teljes egészében megújulhat a Kishegyesi úti komplexum.

Korszerűsítették a pszichiátriai betegek és értelmi fogyatékosok ellátásával foglalkozó Kishegyesi úti Terápiás Ház két részlegét. Az összesen 83 fő bentlakásos elhelyezésére szolgáló, együttesen csaknem 1 300 négyzetméteres 1-es és 3-as épületek felújítására 126 millió forintot fordítottak állami forrásból. A júliusban kezdődött munkák során modernizálták a vizesblokkokat, kicserélték a villanyvezetékeket, az ajtókat, ablakokat, a burkolatokat, hőszigetelték az egyik épület födémét, valamint kifestettek.

XXI. századi körülmények

Csaholcziné Rácz Éva a Terápiás Ház megbízott vezetője lapunknak elmondta: 5 ápolási egységükben összesen 250 beteget gondoznak. Hangsúlyozta, hogy a felújítást követően mostmár mindenben megfelelnek a működésre vonatkozó törvényi előírásoknak, lényegesen javult az ott lakók életminősége és a dolgozók munkakörülményei. (Az intézmény elődjét még 1895-ben alapították. Az akkori szegényháznak 65 lakója volt.)

„Kiegyenlítő” beruházás

Arra törekszünk, hogy az ország állami fenntartásban működő minden szociális intézményében lehetőleg egyforma színvonalú ellátásban részesüljön a 35 ezer ott élő, ne legyenek nagy különbségek – emelte ki az avató ünnepségen a fenntartó nevében Bátori Zsolt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Bejelentette: a jövő év második felében a debreceni Terápiás Ház kívülről is megújulhat, arra csaknem 150 millió forintot akarnak költeni.

Jenei Zoltán református lelkész megáldotta a megújult épületeket.

HBN-OCs


Problémák sokasága

Számos visszásságot tárt fel a debreceni Terápiás Házban az alapvető jogok biztosa tavaly nyáron. Az ombudsman munkatársai előzetes bejelentés nélkül érkeztek. Székely László jelentése szerint akkor nem volt elegendő mosdó, zuhanyzó, a WC előtt sorba kellett állni, a férfi ellátottakat is nők mosdatták, a zuhanyzók még függönnyel sem voltak leválasztva. Bár az intézményi szabályzat szerint csak egy órára lehetett volna elkülöníteni valakit, de a biztos által megismert dokumentumok szerint akadt, aki 22 napot töltött a megfigyelőszobában. A jelentésből az is kiderült, hogy az intézményben belülről nem nyitható felnőtt-rácsoságyat is alkalmaztak és nőket csak akkor vettek fel, ha beleegyeztek a fogamzásgátlásba. Aki teherbe esett, abortuszra küldték. A gondozottak egy része a kertben közösült. Előfordult, hogy az 50 fő feletti ápolási egységben egyetlen ápoló volt jelen – állt a vizsgálati anyagban. A jelentés napvilágra kerülése után vizsgálatot folytattak az intézményben.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában