Helyi közélet

2016.09.26. 17:46

Amerikai delegáció a Debreceni Egyetemen

Debrecen - Az egyik legrégebbi amerikai egyetemmel fűzné szorosabbra együttműködését a Debreceni Egyetem.

Debrecen - Az egyik legrégebbi amerikai egyetemmel fűzné szorosabbra együttműködését a Debreceni Egyetem.

Az amerikai testvérváros New Brunswick polgármestere, Jim Cahill vezette delegáció érkezett szeptember 26-án a Debreceni Egyetemre, a küldöttséget Csernoch László tudományos rektorhelyettes fogadta.

New Brunswicken működik az Egyesült Államok egyik legrégebbi és legbefolyásosabb felsőoktatási központja, az 1766-ban alapított Rutgers New Jersey Állami Egyetem. A Debreceni Egyetem 2005 óta áll kapcsolatban az intézménnyel, azóta többször is megújult az akkor kötött egyetemközi megállapodás.

A 2015/16-os tanévben 51 amerikai hallgató tanult a Debreceni Egyetemen. A külföldi diákok itt nagyon könnyen találnak maguknak képzést, ez is oka lehet annak, hogy a hallgatói csereprogramban idén rekordszámú, csaknem 180 külföldi diák érkezett az intézménybe.

- Az európai egyetemekhez képes egyedülállóan magas, közel 50 angol nyelvű képzés még vonzóbbá teheti az egyetemet az amerikai hallgatók számára. Bármely szemeszterre is érkezzenek az amerikai diákok, könnyen beilleszkedhetnek az itt folyó oktatásba – emelte ki Csernoch László, aki részletesen beszélt az egyetem sokrétű oktatási palettájáról.

Az amerikai vendégek különösen kíváncsiak voltak az orvosképzésre, amely a Rutgers egyetemen is nagy múltra tekint vissza, két elsőrangú egyetemi kórháza is van.

A látogatás célja a testvérvárosi kapcsolat erősítésén túl, a két egyetem között egy olyan kölcsönös együttműködés kialakítása, melynek révén évről évre egyre több diák érkezhet a tengerentúlról. A találkozón arról is tárgyaltak, hogy testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően a Debreceni Egyetem hallgatói a jövőben akár tandíjmentesen is kijuthatnak a Rutgersre a Campus Mundi vagy az Erasmus+ együttműködések keretében.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában