Helyi közélet

2016.09.01. 07:55

A legjobb betyárételeket készítették el Mikepércsen

Mikepércs - Betyárételek illata töltötte meg a Debrecen melletti négy és félezres település főterét nemrégiben.

Mikepércs - Betyárételek illata töltötte meg a Debrecen melletti négy és félezres település főterét nemrégiben.

A július 16-ai esőzés miatt elmaradt betyárnapok egyik programját rendezte meg a település önkormányzata a Mikepércsi Nyár eseménysor keretében.

A betyárok, a leginkább lóháton közlekedő útonállók „fénykora” a 18-19. században volt Magyarországon. Az 1830-as évekig egyértelműen negatív figurái voltak a mindennapoknak, majd a társadalmi változások hatására a nép egyesekben már a hatalommal szembeforduló, csavaros eszű, ügyes hősöket látott, ezért változott a megítélésük is. A betyárkoszt egyszerűen elkészíthető, erősen fűszerezett, húsos egytálétel volt. Ilyeneket főztek a bográcsokban Mikepércsen. Az egytálétel kategóriában a Táncoslábú betyárok elnevezésű csapat birkapörköltje nyerte el az első díjat, míg a legjobb leves kategóriában az Öltögetők csapata győzött a kapros, gombás paprikáscsirke-leves túrógombóccal.



A végén vörösborral

Mi is végignéztük, gusztáltuk a betyárételeket, amelyek közül Gali Lajosné filézett vörösboros birkapörköltje, valamint Diószegi István és családja marhapörkölt bikaherével receptjét tesszük közzé.


Filézett vörösboros birkapörkölt

Itt a hozzávalókból pontos mennyiséget nem lehet megadni, hiszen egy főzőnapi forgatagban több, egy családi összejövetelre kevesebb mennyiséget kell készíteni. Az arányok viszont pontosak.

A birkahúst és a belsőségeket felhasználás előtt legalább 2–3 órára hűtőbe tesszük, hogy azok jól áthűljenek. Így könnyebb a feldolgozásuk. A húst kifilézzük, azaz megszabadítjuk az összes csonttól, majd apró darabokra szeleteljük. Ezt tesszük a belsőségekkel is. Egy kiló húshoz fél kilógramm hagymát pucolunk, azt apróra vágjuk. Ízlás szerint adunk hozzá zöldpaprikát. A hagymát a bográcsban üvegesre dinszteljük, ehhez adjuk a paprikát és a húst. Kevés vízzel legalább másfél-két óra hosszáig főzzük. Ekkor ízesítjük sóval, borssal, erőspaprikával. Az őrölt pirospaprikát csak akkor tesszük bele, ha a hús már legalább félig megfőtt. A pirospaprika másfél óra főzés után kesernyés ízű lesz a pörköltben. Amikor már majdnem teljesen megfőtt a hús, hozzáadjuk a májat, a tüdőt olyan sorrendben, hogy azok biztosan a hússal egyszerre főjenek meg. A belsőségek után vörösborral ízesítjük még a pörköltet.


Marhapörkölt bikaherével

Hozzávalók:

1,5 kg zsír

2 kg hagyma

10 dkg paprika

5 kg marhahús

2 kg bikahere

ízlés szerint só, bors, pirospaprika

A marhahúst kockákra vágjuk, a vöröshagymát apróra. A hagymát zsíron üvegesre dinszteljük, majd beletesszük a pirospaprikát és felöntjük kevés vízzel. Ezt követően tesszük bele a marhahúst. Félfővésében ízesítjük sóval, borssal, darált és sózott nemes-, illetve kápiapaprikával. Ezt összefőzzük a bográcsban. Amikor már majdnem megfőtt, akkor tesszük bele az előtte zsíron megdinsztelt és megpárolt bikaherét. Az egészet összefőzzük.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában