Helyi közélet

2016.08.11. 11:12

Támasz a nagymacsiaknak: húszmillió forintot pumpálhatnak a városrészbe

Debrecen-Nagymacs - Filmklub, zeneklub és közösségi kert is lesz az uniótól elnyert pénzből.

Debrecen-Nagymacs - Filmklub, zeneklub és közösségi kert is lesz az uniótól elnyert pénzből.

Jelentős közösségi programok indulhatnak el szeptember elseje után Nagymacson, miután 20 millió 300 ezer forintot biztosít ilyen célokra az Európai Unió. A részletekről Hernádi Zoltán, a nagymacsi városrész önkormányzati képviselője elmondta: az összeget a debreceni önkormányzat, a Héra Egyesülettel, a Méliusz Juhász Péter Könyvtárral, a Debreceni Művelődési Központtal és az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ Nonprofit Kft.-vel konzorciumban nyerte el egy pályázaton.

Klubok több témában

A pénzből egyebek mellett olyan filmklubot akarnak létrehozni, ahol megbeszélésre érdemes, értékes, a közösséget építő, erősítő filmeket vetítenének, melyek után az alkotókkal, szerepelőkkel, a témához kapcsolódó szakértőkkel is lehetne találkozni. Ennek mintájára zeneklubbot is alakítanának. Hernádi Zoltán arról is beszélt, hogy a leendő praktikaklubban főleg az idősebbektől eltanulható dolgokról esne szó. Ilyen lehet például, hogy mit tehetünk az asztalterítővel, vagy a fehér inggel, ha vörösbor ömlött rá, vagy jó-e a szúnyog csípte gyermek karjára a ki­préselt, vizes ruhába csavart fokhagyma.

Ismeretszerzés a gyakorlatban

– Az álláskeresők képzésére is jut majd a pályázati pénzből. Szakértők fogják tanítani az érdeklődőket arra, milyen munkára, milyen végzettséggel érdemes jelentkezni. Hogyan kell egy jó életrajzot elkészíteni, miként érdemes az állásinterjún megjelenni, viselkedni – fogalmazott.

Kiderült, a programban szociális munkás is dolgozik majd Nagymacson, akitől segítséget, tanácsot lehet majd kérni. A digitális készségek, képességek fejlesztése révén például a számítógép, az internet működésével lehet megismerkedni, vagy bővíteni az ismereteket.

– A pályázat beadása előtt meghallgattuk a lakossági igényeket, melynek során kiderült, hogy sokan azért nem pályáznak állami pénzekre – például a hűtőgépcsere programra –, mert nem tudják, hogyan kell az ügyfélkapura regisztrálni – indokolt Hernádi Zoltán. Hozzátette, a pályázati pénzből jut a nagymacsi művelődési háznak is, ahol egyebek mellett „csütörtöki csevegőt” és „hétvégi tanyázót” fognak tartani, melyek során csereberére, csigakészítésre és népdalversenyre is várják majd a helyieket. Folytatódik az önként a közért program. Ennek keretében a nyugdíjasokat akarják segíteni, a fiataloknak pedig közösségi munkát biztosítanak.

Közösségi kert

– A program egyik fontos eleme egy szociális szövetkezet létrehozása, melynek kezdéseként közösségi kertet alakítunk ki. Ebben zöldségeket termelnének, a terményt pedig a közösség, a rászoruló idősek fogyasztanák el például egy őszköszöntő rendezvényen – ismertette a fideszes képviselő. Hernádi Zoltán szerint az önkormányzat emellett egy nagymacsi színjátszókör létrejöttét is segítené.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában