Helyi közélet

2016.08.11. 08:37

Művelni vagy nem művelni?

Hajdú-Bihar - Van, ahol kapnak az alkalmon, van, ahol éppen élénkül a gazdálkodás.

Hajdú-Bihar - Van, ahol kapnak az alkalmon, van, ahol éppen élénkül a gazdálkodás.

Mulasztás esetén büntetéssel szankcionálható művelési kötelezettség vonatkozik a zártkertekre, amellett értékesítésük hosszú és bonyolult folyamat; elővásárlási jogok figyelembe vételével, az adásvételi szerződés kifüggesztésével, hatósági jóváhagyás beszerzésével jár, a bankok pedig nem fogadják el ezen ingatlanokat hitelfedezetként. A 2015. november 30-ától 2016. december 31-ig érvényes jogszabályi könnyítés ezen a helyzeten próbál segíteni.

Fele-fele arányban

Hajdúsámsonban – ahol a törvényi változásra év elején külön felhívták az érintett településrészeken élők figyelmét – élénkülő ingatlanforgalmat tapasztaltak. Antal Szabolcs polgármester tájékoztatása szerint Hajdúsámson-Sámsonkertben 3470, míg Martinkán 1130 fő rendelkezik állandó bejelentett lakcímmel, akik életvitelszerűen lakhelyként használják az ingatlanokat. Számuk szezonálisan (tavaszi-nyári időszakban), ideiglenes jelleggel 500–1000 fővel bővül. A ténylegesen művelt és lakott ingatlanok aránya mintegy 50-50 százalék.

„A művelési ág változtatásának kedvezményes lehetőségével egyre többen élnek értékesítés megkönnyítésének lehetősége miatt és a kormány által biztosított családi otthonteremtő kedvezmény (csok) kihasználása érdekében. Az önkormányzati munka során tapasztaltak szerint megállapítható, hogy az ingatlanok értékesítésének száma jóval nagyobb a korábbi 1-2 évihez viszonyítottan, a tendencia jelentős elmozdulást (emelkedést) jelent” – tudatta a polgármester.

Derecske környékén, ahol legalább tíz zártkerti rész van, nem tapasztalták, hogy az elmúlt hónapokban különösebben megélénkült volna az ingatlanok forgalma – mondta el érdeklődésünkre Bakó István polgármester. Hozzátette azonban, az utóbbi években sokan eladták az amúgy sem művelt ingatlanjaikat, melyeken gyakran már építmény sincs, ezeket a telkeket pedig olyanok vásárolják, akiknek nagyobb területre van szükségük, főleg szántóföldi művelés céljára. Komádi környékén jellemzően szintén mezőgazdasági művelés alatt állnak a zártkertes területek.

Programok a művelésért

Hajdúhadházon a törvénymódosítás ellenére nemhogy csökkenne, de nő a megművelt területek aránya, és ez némileg felpörgette a kiskertek adás-vételét is – tudtuk meg Csáfordi Dénes polgármestertől. – A városvezetésnek határozott szándéka, hogy a hozzá tartozó mezőgazdasági területek mind nagyobb mértékben hasznosuljanak növénytermesztés, állattenyésztés céljára, ezt különböző programokkal segítjük, és mondhatjuk, hogy mostanra igencsak beindult az élet a zártkertekben – részletezte Csáfordi Dénes. Példaként említette, hogy a 4-es főút mentén lévő 30 hektárnyi területnek 3 éve a 20 százalékát művelték, ma csupán ennyi hever parlagon. Egyébként 20, összesen mintegy 500 hektár kertségi rész veszi körül a várost. – Ezek nagy része homokos terület, leginkább szőlőművelésre alkalmas, aminek történelmi hagyományai vannak Hajdúhadházon. Maga az önkormányzat is vásárolt 4 hektárt erre a célra, de támogatunk minden más mezőgazdasági tevékenységet is, és úgy tűnik, megkezdődött a kiskertek művelésének reneszánsza, aminek révén fel is értékelődnek a parcellák – részletezte a polgármester. Hangsúlyozta: a hadházi kiskertek jellemzően több kilométerre esnek a várostól, így nem lakóhelyként, hanem épphogy mezőgazdasági termelésre célszerű hasznosítani azokat.

Közmunkában is

– Közmunkában mezőgazdasági termelést is végzünk, az állami szociális földprogramot önkormányzati forrással egészítjük ki. Az őstermelővé válást segítjük egyszeri, 350 ezer forint vissza nem térítendő támogatással, amit kedvező feltételekhez kötünk és aminek révén beindítható például egy száraztészta-készítő vagy gyümölcstartósító vállalkozás – mondta Csáfordi Dénes. – Az a tapasztalatunk: nemcsak a munkanélküliek élnek ezzel a lehetőséggel, hanem olyanok is, akik dolgoznak valahol, de több lábon szeretnének állni, esetleg úgy számolnak, ha jól megy a kis­üzem, akkor főállásban csinálják majd. A program tavaly indult, akkor kimerült a pénzügyi kerete, idén még nem.

A polgármester érdességként megemlítette: a város „legszebb konyhakert” versenyére idén már háromszor annyian jelentkeztek, mint 2015-ben. „Lépésekben, de haladunk” – foglalta össze az önkormányzat mezőgazdasági termelést élénkítő törekvéseit.

HBN–SzT

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában