Helyi közélet

2016.08.17. 15:07

Mini szimpózium lisztérzékenyeknek

Debrecen - Gluténmentes étrendről szóló előadás is lesz a Farmer Expón.

Debrecen - Gluténmentes étrendről szóló előadás is lesz a Farmer Expón.

Immár évek óta rendszeres résztvevője a Farmer Expónak a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete (LÉOE). Az európai szövetség tagszervezeteként az egyesület jogosult, hogy a hazai cégek számára megítélje a jól ismert nemzetközi gluténmentes termék logót, az áthúzott búzakalászt. Ez a szimbólum azon túl, hogy tájékoztatja a fogyasztókat, egy garanciát is jelent a minőségre, a szigorú élelmiszerbiztonsági feltételek betartására, amelyeket a LÉOE maradéktalanul megkövetel és ellenőriz is.

– Miután mi képviseljük az érintett fogyasztókat, abszolút kézenfekvő volt, hogy mi is megjelenjünk a Farmer Expón – világít rá az együttműködés hátterére Koltai Tünde egyesületi elnök. – Az idén augusztus 21-én (vasárnap) 11 és 13 óra között találkozhatnak velünk az érdeklődők a Magházban, ahol egy mini szimpóziumot tartunk „Az én gluténmentes diétám” címmel. Az idén egy emberközelibb, kevésbé tudományos rendezvényre gondoltunk, hiszen az a cél, hogy a hallgatóság minél inkább tisztában legyen az életforma hozadékával – hangsúlyozta.

Ajánlások az érintetteknek

– A témaválasztásnak több apropója van: az első, hogy aki gluténmentesen diétázik, annak tudnia kell, mit ehet, illetve, hogy ezek az ételek valójában az egészséges táplálkozási ajánlásoktól messze vannak, mivel kevés bennük a rost-, ellenben magas a szénhidrát tartalmuk, hiszen a búzalisztet nagyrészt finomított keményítővel helyettesítik. Mi az ajánlásokkal tudományos megalapozottsággal tudjuk majd mondani, mi az, amire érdemes odafigyelni: több rostot, friss zöldséget, fehérjét kell fogyasztani, a cukor, a só, és a szénhidrát bevitelét pedig lehetőség szerint csökkenteni – részletezte Koltai Tünde.

A minőséget megőrizni

– Július huszadika óta érvényben van az új szabályozás. Korábban ezekre az élelmiszerekre volt egy önálló EU-s rendelet, amit az új rendelkezéssel hatályon kívül helyeztek. Az újdonságok mellett a kritériumok nem változtak, továbbra is 20 milligramm/kilogramm gluténtartalomig lehet egy táplálékot gluténmentesnek nevezni. Megmaradtak azok a feltételek is, hogy a gyártó felelős a termék minőségéért, melyet az előállítás teljes folyamatában meg kell őriznie.

Az expón bemutatkoznak olyan alföldi és debreceni cégek, amelyek a lisztérzékenyek számára állítanak elő táplálékokat. – Van egy éttermi projektünk, amelyen keresztül megmutatjuk, miként lehet a vendéglátóhelyeken megvalósítani a gluténmentes étkeztetést. De azokra is gondoltunk, akiknek nincs lehetőségük étkezdében enni, nekik a gyakorlatban próbáljuk megmutatni, miként lehet gluténmentesen, egészségesen étkezni. Terveink szerint a szimpózium végén meg is lehet majd kóstolni ezeket az élelmiszereket, melyek között lesz néhány, egészen újdonságnak számító étek is – fogalmazott.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában