Helyi közélet

2016.08.31. 18:10

Központosítva, de szabadabban

Debrecen - Ezentúl nem kell három árajánlatot bekérni, ha az iskolában leesik egy csempe.

Debrecen - Ezentúl nem kell három árajánlatot bekérni, ha az iskolában leesik egy csempe.

Az iskolafenntartás túlközpontosításának megszüntetése érdekében 58 saját költségvetéssel rendelkező, önálló intézményként működő tankerületet hoztak létre – derült ki az új tanév kezdetén a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) debreceni igazgatói értekezletén, amelyre a hajdú-bihari köznevelési intézményeinek vezetőit hívták meg. Pölöskei Gáborné, a szervezet elnöke a rendezvényen elmondta: ugyanakkor biztosítani kell, hogy az új központok valamilyen egységben működjenek. Szerinte elvárható, hogy Kőszegen, Debrecenben, Szegeden ugyanazt nyújtsák. Viszont például a tantárgyfelosztásról, vagy a pedagógia programról ezentúl nem Budapesten fognak dönteni. A fővárosban tervezni, szabályozni, ellenőrizni kell – vélte.

A leesett csempe esete

Pölöskei Gáborné arról is beszélt, hogy a jövőben amikor kiég egy izzó, vagy leesik egy csempe az iskolában, nem kell majd három árajánlatot kérni, hanem a karbantartó megcsinálhatja. A nagyobb karbantartásokat, felújításokat viszont ezután is a tankerület fogja intézni. Hozzátette: azt, hogy melyik intézmény mennyi pénzt – például 50-100 ezer forintot – fog ilyen célra kapni, a tankerületi vezetők döntik majd el az alapján, hogy hol hány telephely található.

Központi pályázatírás

– Az iskolákban 15-20 éve szinte minden fejlesztés pályázati pénzekből valósul meg. Ennek következtében van olyan iskola amely „túlnyerte magát”, például 150 gyerekre 300 számítógép jut és akad is olyan ahol 150 tanuló mindössze 15 computert tud használni. Ez eddig a szerencsén és emberi tényezőkön múlott – jelentette ki Pölöskei Gáborné. Hozzátette: ezzel szemben a diákok és a szülők azt várják, hogy az intézmények egyenlő tanulási feltételeket biztosítsanak. Ezért pályázni a jövőben kizárólag a Klik fog és győzelem esetén arra törekszik majd, hogy pótolja a hiányosságokat.

Teljes államosítás

Az értekezleten az is világossá vált, hogy a pedagógusok kinevezését továbbra is a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fogja végezni, a munkáltatói jogkörrel a tankerületi vezető rendelkezik. Az iskoláknak ugyanakkor lehetőségük van arra, hogy az általuk választott pedagógust nevezzék ki az üres státuszra. Vagyis a pályázatot az iskolában kell leadni, de a papírmunkát a Klik-nél végzik. (Esetleges vita esetén a Klebelsberg elnöke dönt.)

Az intézményfenntartó vezetője arról is szólt, hogy január 1-től az összes iskolát az állam fogja működtetni. (Jelenleg az oktatási intézmények 43 százaléka még önkormányzati.) A plusz feladatra 55 milliárd forintot kap az intézményfenntartó központ – hangzott el a tanácskozáson.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában