Helyi közélet

2016.08.23. 11:22

Gyümölcsérlelő augusztusi meleg volt

Debrecen - A júliusi csapadékos epizód végeztével utolsó nyári hónapunk nyitánya már meleg, napos időt tartogatott.

Debrecen - A júliusi csapadékos epizód végeztével utolsó nyári hónapunk nyitánya már meleg, napos időt tartogatott.

Augusztus első hetének időjárását két hidegfront átvonulása, valamint a köztes időszakokban felépülő átmeneti magas nyomású zónák határozták meg. A hidegfrontokat kísérő záporok, zivatarok a korábbiakhoz képest már kisebb számban alakultak ki és csupán szórványosan okoztak számottevő csapadékot.

Szabolcs megye északi részén hullott a legkevesebb, területi átlagban 0-1 milliméternyi csapadék, a megye déli felében sem volt azonban több 1-4 milliméternél a hét során. Hajdú-Biharban a szombaton érkező és a térségben lelassuló, majd feloszló hidegfront által generált összeáramlási zóna hozott létre intenzívebb zivatargócot, melyből a megye középső és északnyugati vidékei 5-20 mm közötti csapadékot kaptak, másutt azonban 0-2 mm között maradt a heti összeg.

Kevésbé nedves

A csapadékhajlam jelentős mérséklődése mellett a légnedvesség is számottevően csökkent. A megelőző időszakban a páratartalom napi középértéke nem egyszer 80-85 százalék között állt be, erről a kifejezetten magas értékről a hét utolsó napjaira már 60 százalék alá esett vissza a napi átlag. Bár a hajnali órákra még így is szinte minden nap telítődni tudott nedvességgel a levegő bőséges harmatképződés mellett, a hőérzetünket kellemetlenül befolyásoló fülledtség egy időre megszűnt. A magas nyomású légköri rendszereknek köszönhető relatív kiszáradás nem csupán az emberi és állati szervezet számára jelentett megkönnyebbülést, de a növényi kórokozók szaporodását is visszavetette valamelyest. A mezőgazdasági kultúrák fejlődését ugyanakkor nem érintette kedvezőtlenül, hiszen a talajok vízkészlete még mindig optimális a mélyebb rétegeket tekintve, csupán a felső 5-10 centiméter száradt ki akár a szabadföldi vízkapacitás 50 százaléka alatti értékig.

A homok melegebb

A kevéssel az évszakos átlag feletti napfényes óraszám mellé magas hőmérséklet párosult az időszakban, 1-1,5°C-kal mértünk melegebbet a héten a klimatikus átlaghoz képest. Kánikulai forróság nem alakult ki, de a 2-3 hőségnaphoz kis híján egy forró (35°C-ot elérő maximumhőmérsékletű) nap is becsúszott, Hajdú-Bihar déli részein. Ezt megelőzően és a folytatásban egyaránt 26-31 fokos legmagasabb, valamint 14-19 °C közötti napi legalacsonyabb hőmérsékletek voltak jellemzők. A közepes talajhőmérséklet 23-25 fok között szóródott a hét során, ennél a laza homoktalajok esetében volt valamivel magasabb, 26-27 fok körüli, 5 centiméteres mélységben mérve.

- Debreceni Egyetem - AKIT Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában