Helyi közélet

2016.08.10. 16:40

Gyakorlatot tartottak a nagykereki Bocskai Várkastélyban

Nagykereki - A berettyóújfalui hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerdai szolgálati csoportja tartott helyismereti foglalkozással egybekötött, szituációs begyakorló gyakorlatot, augusztus 9-én a várkastélyban.

Nagykereki - A berettyóújfalui hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerdai szolgálati csoportja tartott helyismereti foglalkozással egybekötött, szituációs begyakorló gyakorlatot, augusztus 9-én a várkastélyban.

A cél az volt, hogy a beavatkozók megismerjék a létesítményt, gyakorolják a kárfelszámolás során adódó feladatokat, továbbá a témában meghatározott, tervben szereplő taktikai lépéseket és szerelési fajtákat.

A lánglovagok a helyismereti foglalkozás keretében bejárták, a várkastély teljes területét. Feltérképezték a föld feletti helyét, valamint megismerkedtek a feszültségmentesítési és gázelzárási pontokkal, majd minden egység elfoglalta az előzőleg kijelölt felállítási helyét és kezdetét vette a gyakorlat. A tegnapi forgatókönyv szerint, bekapcsolva maradt egy őrizetlenül hagyott diavetítő a kastély könyvtárában, ami meghibásodott és ezért túlhevült. A vetítő környezetében található asztal és régi újságok, majd a függöny és szőnyeg is lángra kapott. A tűz pedig továbbterjedt a könyvespolcokra is. A két könyvtár és az épület körfolyosója is füsttel telítődött. Mivel a könyvtár az épületben található veszélyforrás, ezért meghatározó volt, hogy a helyszínre riasztott tűzoltóegységek gyorsan és szakszerűen avatkozzanak be. Az oltási munkálatokat egy egység végezte: ők a kastély bejáratán keresztül egy osztott sugarat szereltek, amit a gépjárműfecskendőről tápláltak. Mivel az oltóvíz-utánpótláshoz az épület közelében csak egy tűzcsap állt rendelkezésre, ezért a vízszállító biztonsági tartalékként került bevetésre. Az épület mérete és az esetlegesen bent maradt dolgozók kimenekítésére pedig egy mentési csoportot hoztak létre.

Az egységek a gyakorlat során gyorsan és pontosan végre tudták hajtani a meghatározott feladatokat, így Nagy Tamás tű. alezredes megfelelőre értékelte a látottakat.

- Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában