Helyi közélet

2016.08.15. 14:01

Fél kiló húst eszik naponta a kétgyerekes szoboszlói izomkolosszus

Balatonszemes - Hat nemzet 18 résztvevője versenyzett az Európa kupa harmadik fordulójában a győzelem reményében.

Balatonszemes - Hat nemzet 18 résztvevője versenyzett az Európa kupa harmadik fordulójában a győzelem reményében.

Az öt kunsztból (páros rönknyomás ismétlésre, oszlopborogatás, tárgypakolás, lengősúly cipelés, magasba dobás) a 240 kilós csőborogatás a kedvenc száma a hajdúszoboszlói Zokolicza Csabának, aki a mádi tűzoltóval, Juhász Péterrel együtt versenyzett Magyarország I. csapatában az Erős Emberek Európa-bajnokságának harmadik fordulóján, a szemesi strandon. A nézők egyik ámulatból a másikba estek annak láttán, hogyan birkóztak meg a 100 kiló feletti „hústornyok” a több mázsás súlyokkal. Már a rekkenő hőségben a mérkőzésvezető könyörtelenül szólította a hat nemzet (Németország, Szlovákia, Bulgária, Szerbia, Lettország, Magyarország) 18 versenyzőjét a próbák teljesítéséhez. Míg a 360 kilós lengősúlyt többen csak vánszorogva, többször megállva tudták csak a vállukon cipelni a 25 méteres távon, addig az egyik versenyző futva, jóval a megadott időn belül ért célba a publikum nagy csodálkozására.

Ideális testalkat

Zokolicza Csabát éppen egy ilyen hihetetlen teljesítmény ejtette ámulatba 2003-ban a Hajdúszoboszlón rendezett versenyen. Az Erős Emberek Sportszövetségének (HSMA) elnöke, Darázs Ádám egyből „kiszúrta” a nézők közül a sportág követelményének megfelelő ideális testalkatú fiatalt, megjegyezvén, van keresnivalója a versenyeken, ha komolyan veszi a felkészülést. Csaba hallgatott a hívó szóra, és 10 év tréning után, három éve már az ország 10 legeredményesebb versenyzője között tartják számon. A 189 centi magas, 140 kiló, 34 éves, két kislány édesapját kérdezem, hogyan telnek a mindennapjai.

– Sokat edzek otthon, edzőteremben, sőt a bútorszállítói munkám is rendszeres erőkifejtésre késztet. 15–20 viadalon indulok egy évben, és természetesen a táplálkozásomra is figyelek. Napi fél kiló hús a fejadagom az izomépítéshez. Édesség szükségletem étcsokiból, palacsintából fedezem. Az utóbbi elkészítésével próbálom mentesíteni néha a feleségem, szeretek főzni. Egy paintballos baleset következtében bal szemem 80 százalékban sérült, és csupán öt kilót emelhetnék az orvosi intelem szerint. Ennek ellenére én mázsás súlyokat mozgatok már 10 éve, további egészségkárosodás nélkül. Szemesen az Európa-kupa harmadik fordulójában ötödikek lettünk társammal – mondta Zsokolicza Csaba a verseny végén, amelyen a németek szerepeltek a legjobban, így ők jutottak a szeptemberben Bukarestben rendezendő döntőbe.

HBN–KE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában