Helyi közélet

2016.08.31. 11:42

"Engem nem tájékoztattak…" - Csomagban is szavaztak a képviselők a kifizetésről

Berettyóújfalu - Az önkormányzati képviselők gyakorlatilag semmit sem tudtak a szerződésekről és kifizetésekről; a pályázatíró cég munkatársai pedig arról, hogy melyik kollégájuk készíti a ladányi fürdőfejlesztéshez szükséges anyagot – így foglalható össze a hűtlen kezelés bűnsegédletével vádolt T. Jánosné perében a keddi tárgyaláson elhangzott, a bírónő által felolvasott tanúvallomások lényege.

Berettyóújfalu - Az önkormányzati képviselők gyakorlatilag semmit sem tudtak a szerződésekről és kifizetésekről; a pályázatíró cég munkatársai pedig arról, hogy melyik kollégájuk készíti a ladányi fürdőfejlesztéshez szükséges anyagot – így foglalható össze a hűtlen kezelés bűnsegédletével vádolt T. Jánosné perében a keddi tárgyaláson elhangzott, a bírónő által felolvasott tanúvallomások lényege.

Többek között egy, a fürdőfejlesztéssel kapcsolatos kifizetés miatt vált szükségessé módosítani Püspökladány 2008-as költségvetését, amiről az év szeptemberében szavaztak az önkormányzati képviselők, de – mint a Berettyóújfalui Járásbíróságon a keddi tárgyalási napon kiderült – a vonatkozó szerződés és számla tartalmával, körülményeivel nem voltak tisztában. Jellemző mondat volt az „engem nem tájékoztattak”. T. Jánosné ügyében 15, 2006–2010 között önkormányzati képviselőként tevékenykedő tanú nyomozati szakban tett vallomását olvasta fel a bírónő. Némelyikük nem tudta, hogy a ladányi gyógyfürdőfejlesztés harmadik ütemének pályázata ügyében a néhai Arnóth Sándor polgármester milyen felhatalmazás alapján járt el, mások emlékeztek rá, hogy azt előzetesen megadták neki. A vallomásokból az tűnik ki, hogy a szerződések tartalmával, számlákkal, teljesítési igazolásokkal kapcsolatban részleteket lényegében csak a polgármester tudott (továbbá a különböző feladatokat végző hivatali alkalmazottak), a többiek megbíztak az általa készített előterjesztésekben, illetve ellenzéki képviselők azt panaszolták, hogy kizárták őket a döntés-előkészítésből. A tanúk némelyike ismerte a pályázatíró K. Zrt., vagy vezetője, a vádlott T. Jánosné nevét, egyikük azt is tudta, hogy az önkormányzat több pályázat ügyében is kapcsolatban volt a céggel, többen azonban azt vallották, sosem hallottak egyikről se. Egy tanú azt mondta, hallotta Arnóth Sándortól, hogy „gondok vannak” a K. céggel, de nem kérdezett többet.

Melléklet nélkül

A 2008-as költségvetési módosító kapcsán egy tanú elmondta: egyetlen előterjesztés mellékleteként sem volt ott a K. Zrt.-vel kötött szerződés, de a szóban forgó kifizetés szükséges volt, s az is elhangzott, hogy erről a kifizetésről csomagban, sok mással együtt szavaztak („hatvan tétel közt”, „eldugva, egy-két sorban szerepeltek”); ellenzéki képviselők tanúként meg is jegyezték, hogy ők nem is fogadták el az előterjesztést.

Egy tanú a pénzügyi bizottság akkori tagjaként azt vallotta, nem emlékszik, hogy az érintett szerződéseket tárgyalták volna, ugyanakkor elvi döntést hoztak, például hogy fejleszteni kell a gyógyfürdőt, a továbbiakban pedig Arnóth Sándor intézkedett. Arra a kérdésre, hogy képviselőként hogyan szavaztak a kapcsolódó szerződés ismerete nélkül, változatos válaszokat adtak: „nem értek hozzá, de a pénzügyekben jártas kollégákban megbízok”, egyikük a bizottság javaslata, másik a „józan esze szerint” szavazott. „Nem volt aggályos az előterjesztés tartalma, benne volt az indoklás”, mondta az egyik tanú; „a felelős döntéshez nem kellett látni a szerződést” – vélte a másik; „az előterjesztő Arnóth Sándor volt, feltételeztem, hogy az adatok helyesek” – így egy harmadik. Többen is azt vallották, csak a nyomozáskor derült ki számukra, hogy probléma volt a szerződéssel. Néhányuknál szóba került a jelenlegi polgármester, Dombi Imréné: azt mondták, nem tudtak róla, hogy pénzt kapott volna a K. Zrt.-től.

Elálltak a projekttől

Az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársai azt vallották, amennyire hatáskörük terjedt, rendben lévőnek találták a ladányi pályázatot. Elmondták: az az első fordulón túljutott, de az önkormányzat elállt a projekttől, mert nem volt meg a kellő önereje. Nem tudták, mi indokolhatta az engedélyes szintű tervhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészítését, azt végül nem nyújtották be.

A K. Zrt. néhány munkatársának vallomását is felolvasta a bírónő. Aszerint bár ismert volt előttük a püspökladányi önkormányzattal való kapcsolat – egy szervezetfejlesztési pályázat is készült a városnak –, de azt egyikük sem tudta, melyik kolléga dolgozik a fürdőprojekten. Egyikük azt mondta, a szerződésekbe nekik nem szabadott belelátni. Úgy emlékezett, hogy T. Jánosnénak 2009 szeptemberében váratlanul mondtak fel, úgy tudja, „a tulajdonosi kör csalódott benne”, s maguk „megkönnyebbültek, mert vezetési stílusa miatt rossz légkörben” dolgoztak. Másikuk úgy emlékezett, a fürdőfejlesztési projekttel „folyton gond volt”, de nem tudta, mi. Ami nem meglepő, mert, mint mondta, T. Jánosné bizalmatlan volt mindenkivel, és „mindig zárt ajtók mögött tárgyalt”.

HBN–SzT


A vád

A vádirat szerint a néhai Arnóth Sándor polgármesterként 2008 márciusában két szerződést kötött a K. Zrt.-vel, annak részéről T. Jánosnéval. A cég ennek fejében két megvalósíthatósági tanulmányt készített egy gyógyfürdő­fejlesztési pályázathoz, azonban azokat nagyrészt csak másolta már korábban készült dokumentumokról. Arnóth Sándor és T. Jánosné ezzel tisztában volt, mégis megtörtént a kifizetés, így az önkormányzatot 13 millió forint kár érte. T. Jánosnét bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják.


Berettyóújfalu - Nem maradt fenn, de legalábbis eddig nem került elő írásos nyom arról, hogy milyen munkát végzett Dombi Imréné (Fidesz–KDNP), Püspökladány jelenlegi polgármestere annak az uniós pályázatokat gondozó vállalkozásnak, amellyel szerződésben állt az önkormányzat – derült ki a csütörtöki tárgyaláson, amelyen tanúként hallgatták meg a városvezetőt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában