Helyi közélet

2016.08.08. 10:29

Debrecen még mindig csábítja az utazóbűnözőket

Debrecen - Májusban új bűnügyi osztályvezető állt munkába a Debreceni Rendőrkapitányságon.

Debrecen - Májusban új bűnügyi osztályvezető állt munkába a Debreceni Rendőrkapitányságon.

A bűnmegelőzésre helyezve a hangsúlyt még azelőtt feltérképezné a fiatal elkövetőket a Debreceni Rendőrkapitányság új bűn­ügyi osztályvezetője, hogy komolyan a bűnözői pályára lépnének. Ebben látja az előrelépés egyik lehetőségét Illés Zoltán százados, aki május közepén vette át az osztályt. Azt mondja, a munka során az idősek és a fiatalok kerülnek a figyelem középpontjába, ők ugyanis azok, akik a leginkább védtelenek a bűnözőkkel szemben.

Könnyen minősül kifosztásnak

Ami az időseket illeti, a trükkös lopásnak, a kifosztásnak, illetve a köznyelvben leginkább csak utazóbűnözésként, valamint az „unokás csalásként” emlegetett bűncselekményeknek egyaránt ők a leggyakoribb áldozatai. Fontos változás, hogy az elmúlt időszakban a jogszabályok szigorodtak, így az olyan ügyek, amelyek korábban trükkös lopásnak számítottak (például ha az elkövetők valamelyik szolgáltató, vagy éppen a nyugdíjbiztosító szakemberének, esetleg papírgyűjtőnek adják ki magukat), könnyen minősülhetnek kifosztásos bűncselekménynek, miután ehhez – hívta fel a figyelmet Illés Zoltán – elegendő a sértett életkorát, a besurranás, illetve a figyelemelterelés tényét figyelembe venni.

Örvendetesnek nevezte, hogy elmondása szerint a megyeszékhelyen mind kevesebben dőlnek be az „unokázós legendának”. Ilyen esetekben a gyanúsítottak gyakran azzal keresik meg az időseket, hogy az unokájuk megbízásából jöttek, s küldjenek neki pénzt.


Fotó: Matey István


Borsodiak célpontja a város

Szavaiból kitetszik: az utazóbűnözőknek az egyik kedvenc célpontja továbbra is Debrecen. – Ők főként Borsod megyéből érkeznek, Sajóbábonyban különösen „nagy hagyománya” van az ilyen bűncselekményeknek. Az ebből élők elsősorban a közelükben található, útba eső nagyvárosokat kezelik célpontként – fogalmazott. Az ilyen bűncselekmények elszaporodásában komoly szerepet játszhatott, hogy egy-egy ilyen akció az elkövetőknek könnyű zsákmányt ígért, s könnyen el lehetett tűnni a rendőrség látóköréből a fizikai távolság miatt, lebukás esetén pedig akár közvetítői eljárással is zárulhatott az ügy. Utóbbi lehetőség viszont ennél a bűncselekménynél mára megszűnt, a már említett jogszabályváltozásokkal pedig a büntetési tételek jelentősen szigorodtak. Legutóbb júniusban számolt be a rendőrség két sajóbábonyi férfi és kazincbarcikai társuk elfogásáról, őket is kifosztással gyanúsítják (bővebben keretes írásunkban).

Fókuszban az elrettentés

– Az általam képviselt szemlélet egyik lényeges eleme az, hogy rendelkezésünkre álló eszközökkel élve igyekszünk elrettenteni azokat a visszaeső bűnözőket, akikről olyan információval rendelkezünk, hogy ismét bűncselekményre készülhetnek. Gondoskodunk róla, hogy mindig érezzék, a rendőrség nem tévesztette őket szem elől. Ezért például a szomszédos megyék kapitányságaival szorosan együttműködnek az egyes osztályok. Ezen túlmenően az elfogott gyanúsítottakkal szemben mindig a legszigorúbb kényszerintézkedést kezdeményezzük, ezzel is elrettenve őket bűnismétléstől – fogalmazott a százados, aki korábban a betörési alosztályt vezette.


Fotó: Matey István


A bankkártyával élnek vissza

Az elmúlt hetekben több felhívás érkezett arról, hogy bankkártyás csalók felkutatásában kéri a rendőrség a lakosság segítségét. Ezekkel kapcsolatban Illés Zoltán elmondta, valóban felfutóban van a bankkártyával elkövetett csalások száma, jellemzően hetente, kéthetente derül fény ilyen bűncselekményre. Az automaták manipulálása viszont lényegében megszűnt – emelte ki –, ennek érdekében a pénzintézetek is sokat tettek.

Ma már nem is arról van szó, hogy marcona férfiak szólítanák fel a terminálnál álló időseket, hogy vegyenek le számukra pénzt, vagy lopott kártyával próbálnának fizetőeszközhöz jutni – persze utóbbira akad példa –, hanem hogy a kártya adatait felhasználva vásárolnak az interneten.

Az ugyanakkor jó hír – fogalmazott –, hogy a sértettnek kára csak rövid időre keletkezik, mivel a feljelentést követően a bankkal megkötött szerződés értelmében megtérítik azt.

Telefonnal is csalnak

Szintén előfordulnak a városban olyan visszaélések, amelyek révén a csalók a mobiltelefonjukra töltenek pénzt. Az ilyen trükkös csalásoknak szintén gyakran esnek áldozatául idősek, akiket változatos cselekkel húznak le néhány ezer forinttal, hogy aztán a pénz a piti csalók telefonkártyájára kerüljön.

HBN-SZZSL, RaL


Illés Zoltán névjegye

  • 42 éves
  • 1998-ban lépett a rendőrség kötelékébe
  • kezdetben a közrendvédelmi osztályon gépkocsizó járőrként dolgozott
  • 2004-től a betörési alosztály nyomozója volt
  • két évet operatív területen dolgozott
  • 2016. május 15-től bűnügyi osztályvezető, kapitányságvezető-helyettes

  • Beengedte, kifosztották

    Az ágyneműtartóban próbált elbújni az őt kereső rend­őrök elől az a sajóbábonyi férfi, akit júniusban fogtak el a rend­őrök. Ő volt az egyike annak a három férfinak, akik március végén egy 79 éves debreceni asszonyhoz csengettek be azzal az ürüggyel, hogy ajtót-ablakot vásárolnának. A nő beengedte kettejüket, harmadik társuk az autó­nál figyelt. Az elkövetők az udvaron megláttak egy régi ajtót, amit 10 ezer forintért megvásároltak. Húszezres címlettel fizettek, így az asszony bement a házba a visszajáróért. A gyanúsítottak ekkor figyelték ki, hogy hol tartja a pénzét, és a figyelmét elterelve több százezer forintot eltulajdonítottak, majd a helyszínről elmentek. Ketten előzetesbe kerültek, harmadik társukkal szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. Kifosztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak ellenük nyomozást.

    A rendőrség azt kéri a lakosságtól, hogy bizalmatlansággal és fokozott óvatossággal fogadják a váratlanul érkező idegeneket, s ne engedjenek be ismeretleneket az udvarra, házukba.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában