Helyi közélet

2016.08.10. 08:19

Áll a bál az Ifjúsági Ház körül

Debrecen - Az intézmény igazgatója szerint amióta ő a vezető, minden rendben.

Debrecen - Az intézmény igazgatója szerint amióta ő a vezető, minden rendben.

  • Nincsenek kibékülve a Simonffy utcai Ifjúsági Házban tartott rendezvények egy részével a szomszédos társasház lakói.
  • Az ott élők szerint időnként olyan hangos, az éjszakába is belenyúló koncerteket, diszkókat rendeznek ott, amelyek miatt nem tudnak pihenni, aludni.
  • Az egyik lakó arra panaszkodott, hogy a Kápolnási utca felé eső nagytermet ráadásul csak részben hangszigetelték le.
  • Halász D. János, az Ifjúsági Ház igazgatója hangsúlyozta, mindent elkövetnek azért, hogy a környéken élők nyugalmát a lehető legkevésbé zavarják, de az intézménynek azért működnie kell. Kiemelte: kérésükre a környezetvédelmi hatóság idén zajmérési jegyzőkönyvet készített, melyben pontosan meghatározták, hogy melyik potmétert mikor, milyen állásba kell helyezni. Ezt azokkal is betartatják, akik tőlük bérlik ki az épület egyes részeit.
  • A vita közben az önkormányzat arra szólította fel az Ifjúsági Házat, hogy tartsák be a zajforrások beállítására vonatkozó előírásokat. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, végső esetben büntetést is kiszabhatnak a saját intézményükre.
  • Nem győznek panaszkodni a Simonffy utcai Ifjúsági Házban időnként tartott, szerintük nagyon hangos rendezvényekre a szomszédos Simonffy utca 17–19. számú társasház lakói. A két belvárosi épületet mindössze a keskeny Kápolnási utca választja el egymástól.



    A zaj „foglyai”

    A társasház negyedik emeletén élő Peleiné Imre Judit az ifiházra néző erkélyén elmondta: főleg az intézmény udvarán tartott, sokszor az éjszakába nyúló koncertekkel, diszkókkal van baja, de annak sem örül, amikor a szerinte nem megfelelően hangszigetelt nagyteremben üvöltő zene kíséretében zumbáznak. – A közelmúltban még hajnalig tartó lakodalmat is rendeztek az épületben. Hiába rakattunk az ablakainkba emiatt drága hangszigetelt üvegeket, a hangos rendezvények miatt családunk mégsem tud rendesen pihenni, aludni – jelentette ki. (Amikor ott jártunk épp zumba óra volt, de nem tűnt különösebben zavarónak a felhallatszó zaj.)

    Tarthatatlan hangerő

    A társasház többi lakója is hasonló véleményen van, mint Peleiné. – Hozzám is nagyon felhallatszik az Ifjúsági Házból jövő hangos zene, két szobám ablaka arra néz – fogalmazott a másodikon lakó Prókai Jolán. Hozzátette: a legnagyobb gond, hogy sokszor hétvégén is éjfélig, éjjel egyig tartanak a koncertek, napközben pedig nyitott ablaknál gyakorolnak a szintén ott működő Rocksuliban a zenész tanulók. Valamilyen hangszigetelésre lenne ott szükség – vélte.

    A Simonffy 19-ben, a harmadikon élő Tatár Csaba arról beszélt, hogy szerinte is nagyon hangos az Ifjúsági Ház, főleg nyáron, hétvégén. – Amióta szeszes italt is árulnak a büféjükben – amit szerintem nem kellene –, a fiatalok a Kápolnási utcán nem emberhez méltó módon viselkednek – jelentette ki. Úgy vélte, hogy az Ifjúsági Házban az eredetileg meghirdetett programokra, például szakkörökre, kiállításokra volna szükség, a környezetet zavaró rendezvényekre nem.

    – A nagy zaj miatt volt már, hogy sírva fakadtam. Az udvaron bulizó 15-20 fiatal több száz környékbeli életét keseríti meg. A legrosszabb, amikor a zenekar énekesnője rikoltozik – mondta Erdélyi Lászlóné. – Két alkalommal is átmentem már azért szólni, hogy vegyék vissza a hangerőt, mire lehalkították. De mindig nem mehetek – kesergett.



    Működnünk kell!

    – Mindent elkövetünk azért, hogy a környéken élők nyugalmát a lehető legkevésbé zavarjuk, de ez az ifjúságot szolgáló ház, melynek szolgáltatnia, működnie kell – kezdte válaszát Halász D. János, az Ifjúsági Ház vezetője. Úgy vélte: nem biztos, hogy minden csendháborítás, ami tőlük kihallatszik. Ennek bizonyítására bemutatott egy, a környezetvédelmi hatóság által kérésükre idén készített zajmérési jegyzőkönyvet, melyben pontosan meghatározzák, hogy melyik potmétert mikor, milyen állásba kell helyezni. – Amikor a méréséket végezte a hatóság, többször meg kellett állni, mert az utca zaja sokkal erősebb volt, mint a tőlünk kiszűrődő – állította. (Ezt a zajmérési jegyzőkönyv is tartalmazza.)

    – A szinteket képzett hangmérnök állítja be az idén vásárolt új hangtechnikai eszközökön és afölé soha nem megyünk. Aki a házban rendezvényre helyet bérel és ezeken változtat, az ellen mi magunk lépünk fel, mert azért ő felel – mondta az intézmény vezetője. Halász D. János arról is beszélt, hogy mielőtt ő tavaly októberben átvette az Ifjúsági Ház vezetését, hajnal 4-ig is tartottak hangos rendezvények, de azóta csak este 10-ig vannak ilyenek. Bár a rendőrséget a lakók többször is kihívták, intézkedésre nem volt szükség – tette hozzá.

    Javítanának a szigetelésen

    Halász D. János azt elismerte, hogy a Kápolnási utcai nagyterem tényleg nincs úgy leszigetelve, mint egy igazi koncertterem. A probléma megoldása érdekében az ablakokra tavaly 10 centiméter vastag hangszigetelő anyagot szereltek, melyet farost lemezek takarnak. Ez alól egyetlen ablak a kivétel, azon keresztül lehet szellőztetni. – A szigetelésen a közeljövőben tovább szeretnénk javítani, erre azonban pénz kell – mondta.

    Arra a kérdésre, hogy az épület második emeletén működő Rocksuli hangerején lehetne-e csökkenteni, Halász D. János azt válaszolta, hogy a dobtanszék még nekik is komoly terhelést jelent, az irodáik pont alatta találhatók. – Ők bérlők, vagyis az általuk kibocsájtott zajért szintén ők felelnek – állította. Az ifjúsági ház vezetője az épületben alkoholt is kínáló büfé problémájára úgy reagált, hogy az mindig is működött és alkoholt is kínált, de minden szükséges engedéllyel rendelkezik és 18 éven aluliakat nem szolgálnak ki – fogalmazott.

    HBN–Orosz Csaba

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában