Helyi közélet

2016.07.09. 16:53

Új dobog a régi „motor” helyett

Debrecen - Szinte már rutinműtét: évente 40-50 újszíves van.

Debrecen - Szinte már rutinműtét: évente 40-50 újszíves van.

Második alkalommal ad otthont Debrecen a szívtranszplantáltak országos találkozójának a hétvégén. 1994 óta ugyanis létezik a Szív a Szívért Alapítvány, amely anyagilag és erkölcsileg segíti az újszíveseket, illetve az arra váró súlyos betegeket és családjukat, s megteremti számukra ezt a fórumot, amely néhány napos, s lehetőséget ad könnyed eszmecserére egykori betegek és a meghívott orvosok között.

Az idei találkozót a Kossuth-kollégiumban tartották, ahol 86 szívátültetett vett részt. Ketten közülük már több, mint húsz éve élnek az új „motorral” - derült ki.

Emelkedő szám

Néhány éve még úgy tartották, átlagban 15 évvel élik túl a betegek a beavatkozást, de a találkozón egyrészt megtudtuk, hogy ezekben az emberekben csak a szívátültetés ténye a közös, és nehéz lenne megjósolni, hogyan reagál hosszútávon a szervezetük; másrészt viszont elhangzott, hogy nagyon sokat fejlődött az utógondozásuk, és az első hazai ilyen műtét óta már rengeteget tudnak a szükséges gyógyszerezésről, immunrendszer-elnyomásról.

Az ország több klinikai centrumában végeznek szívműtéteket, de az átültetéseket kizárólag a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáin, ezért onnan érkeztek az orvos vendégek.

– Doktor úr, mindent köszönök, én ugyan nem emlékszem önre, de ön mentett meg - üdvözölte az egyik férfi dr. Hartyánszky István professzort, aki a teremben ülők közül sokaknak adott „új életet”. Tőle tudjuk, hogy a hazai szívtranszplantáltaknak az elmúlt öt évben igencsak megemelkedett a száma: 181 ilyen műtét volt, míg az előtte lévő 18 évben összesen 180. Évente tehát 40-50 esetben történik, plusz ugyanennyiszer segítenek más eljárásokkal, amelyek keirngéstámogató jellegűek, vagy időszakos megoldást adó úgynevezett műszívbeültetések.

– Soha nem mondunk le egy betegről sem, ha kell, a nyári szabadságolás alatt is dolgozunk, és volt, hogy 24 óra alatt kettő, máskor 5 nap alatt 4 emberen segítettünk - mondta a professzor. Jelenleg 64-en vannak várólistán, számukra biztató, hogy Magyarország 2012-ben csatlakozott az európai transzplantációs szövetséghez, ami által azok a sürgős transzplantációra váró betegek, akik magyar szívtranszplantációs centrumban fekszenek, külföldről is kaphatnak szívet beültetésre, ami nagyobb esélyt ad az életet jelentő szívátültetés mielőbbi elvégzésére.

Az egyébként kötetlen találkozó három előadással indult, szó volt a szívátültetetteket támogató étrendről, valamint arról is, hogy vajon vállalkozhatnak-e szülésre ilyen műtét után a nők.

A cikk további megszólalóiról vasárnap estétől a naplo.hu-n olvashatnak.

HBN-BB


Az 1. műtét

1992. január 3.: több éves felkészülés után Szabó Zoltán professzor sikeresen végrehajtja az első magyar szívtranszplantációt - páciense még él, ő tavaly december 6-án hunyt el. A világ első szívátültetését mindössze 24 évvel és épp egy hónappal előtte, 1967. december 3-án végezték el a dél-afrikai Fokvárosban - alig 18 nappal élte túl a műtétet, a transzplantáció mellett ugyanis a poszt-operatív stádiumú terápia is gyerekcipőben járt még ekkor. A férfi kétoldali tüdőgyulladásban meghalt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában