Helyi közélet

2016.07.30. 08:40

Munkával hasznosan telik a szünidő

Debrecen - A nyári szünetben rengeteg diák fordul diákszövetkezetekhez, hogy pénzt keressen.

Debrecen - A nyári szünetben rengeteg diák fordul diákszövetkezetekhez, hogy pénzt keressen.

Vannak, akik nagyon szeretnének dolgozni, akadnak, akik kevésbé, vagy éppen nem tudják, mit szeretnének csinálni a szünetben, őket általában a szüleik küldik, de mindig van érdeklődés a diákmunkák iránt – mondta Varga Szabolcs régióvezető, aki huszadik éve dolgozik az 1993 óta működő Mind-Diák Szövetkezetnél.

Ha nyár, akkor diákmunka

Ők egy-egy nyári szezonban átlagosan 3-400 diákot foglalkoztatnak a megyében, természetesen ennél jóval nagyobb az érdeklődés. Az irodai munkák a legnépszerűbbek, ahol nyelvtudással, vagy anélkül is elhelyezkedhetnek a tanulók. Kedveltek a call centeres munkakörök. A klasszikusnak nevezhető slágermunkáknak nagy keletje van: például a könnyebb, nehezebb gyári vagy strandfeladatokra mindig kell ember.

Varga Szabolcs úgy véli, van jövője a diákmunkának. – Nem mindenkinek való minden munka, de mindenkinek való valamilyen – emelte ki, majd kitért a bérezésre is. Az induló összeg mindig a törvényes minimálbér, amely jelenleg bruttó 639 forint óránként. Ennek a 85 százalékát kapják kézhez a diákok, hiszen a 15 százalékos személyi jövedelemadót tőlük is levonják. Természetesen a bérezést munkája válogatja, tette hozzá, bizonyos munkaköröknél akár bruttó 1000 forintos fizetést is kaphatnak. Új törvényi változás, hogy a felsőoktatásban lévők szakmai gyakorlatukat diákmunkában is elvégezhetik, ezzel kapcsolatban azonban még elenyészőek a tapasztalatok, hiszen ez a folyamat még most indul be. Ilyenkor az iskolaszövetkezet mint munkáltató igazolhatja le a szakmai gyakorlatot. Varga Szabolcs szerint ez olyan lehetőség, mellyel mindenképpen érdemes élni. A munka nyár után sem áll meg, a diákszövetkezet ajtaja egész évben nyitva áll: másfajta szervezés veszi kezdetét, hiszen az iskolaidővel összehangoltan kell a diákok számára munkát biztosítani.

Nem csak a diákok járnak jól

A tanulók alkalmazásával a munkáltatók is profitálhatnak. Amellett, hogy igen kedvező a járulékfizetés, számos előny sorakoztatható fel a diákok mellett: időszakos jellegre, rugalmas beosztásra ideális választás a tanulók foglalkoztatása. – Vannak olyan munkák rendezvényeken – például hosztesz vagy ruhatáros tevékenység – ahová egész egyszerűen nem éri meg főállásban alkalmazni valakit, hiszen több az adminisztrációs költség – emelte ki Varga Szabolcs, hozzátette: nem is az a lényeg, hogy egy diák egy munkahelyen, hosszú távon dolgozhasson, hanem az, hogy amikor szükség van valakire, mindig legyen valaki, aki tudja vállalni a munkát. Elmondta, a munkáltatók visszajelzései pozitívak, a számok magukért beszélnek, vannak cégek, amelyek már 10-15 éve foglalkoztatnak a szövetkezetükből diákokat, akik minőségben hozzák az elvárt szintet.

A nagyobb munkahelyek – gyárak, üzemek, áruházláncok – Debrecen köré csoportosulnak, így aki vidékiként szeretne munkát vállalni, ingáznia kell, vagy megpróbálhat a saját településén található kisebb áruházak valamelyikében elhelyezkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában