Helyi közélet

2016.07.05. 19:51

Felpezsdül a kóruszenei élet a városban

Debrecen - A világ tíz legjobb kórusversenyének egyike a debreceni, melyet 1961 óta kétévente szerveznek.

Debrecen - A világ tíz legjobb kórusversenyének egyike a debreceni, melyet 1961 óta kétévente szerveznek.

Hongkong, Indonézia, Japán, Lettország, Izrael, Olaszország… – csak néhány a 12 ország 20 kórusa közül, akik mintegy 800-an július 7-e és 10-e között ismét énekszóval töltik meg Debrecen intézményeit és tereit a Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny (BBCC) és Folklórfesztivál során.

A rendezvény 55 éve határozza meg a város zenei életét, ezt az örökséget pedig gondozni kell – hallottuk Komolay Szabolcstól, Debrecen kultúráért felelős alpolgármesterétől, egyben a BBCC elnökétől kedden azon a formabontó sajtótájékoztatón, amelyen a Lautitia kórus – közülük néhányan a mászófalon énekelve – performansza alapozta meg a hangulatot a Nagyerdei Víztoronyban.

Ének az utcán is

A kórusversenynek a Kölcsey Központ ad otthont, ahol öt kategóriában indulnak a versenyzők. Esténként pedig a Déri teret veszik birtokba, hogy bemutassák saját népük hagyományait.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a fellépők jótékonysági koncertekkel is kedveskednek kórházakban és idős otthonokban, vasárnaponként pedig a templomokban hallatják hangjukat a liturgiák során.



A nyitókoncertet a Nagytemplomban élvezhetik az érdeklődők. Az ügyvezető szerint ez nyitány lehet, mely egyúttal áldást is hoz a kórusversenyre. Szervezőként azt tartja a legfontosabb dolognak, hogy azt az értéket, gazdagságot és szakmai múltat, amit a kórusverseny képvisel, úgy juttassák el a közönséghez, hogy az beépüljön a mindennapjaikba: a lehető legtöbb embernek meg kell tapasztalnia, milyen jó együtt lenni a zene okozta örömben.

– Szokatlan helyszínekre is szükség van, hogy azokat az embereket is elérjük, akik egyébként nem hallgatnának kóruséneket, így ne lepődjön meg senki, ha csekkbefizetés vagy ebédelés közben hirtelen énekszó csendül fel – mondta Korponai Tibor, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. programszervezője. Hozzátette, a folklórfesztiválon a folklóregyüttesek sokszínűsége tűnik ki. A fellépők a saját nemzeti népdalkincseikbe engednek bepillantást.

Faltágítás

Mivel az intézmények befogadóképessége korlátozott, fontos, hogy „kitágítsák a falakat”, ezért a Bartók Rádió élőben is közvetít a világszínvonalú versenyről, illetve az interneten is nyomon lehet majd követni az izgalmas fordulatokat, emelte ki Balogh József, a BBCC versenyigazgatója. Hozzátette, a kortárs művészet befogadása mindig problematikus, a világszerte mintegy háromezer kórusverseny közül sajátos profillal kell kitűnni. Debrecen rendszeresen rendel új alkotásokat kortárs magyar komponistáktól, az elmúlt évtizedekben elhangzott ősbemutatók száma a 90-hez közelít. Idén Andorka Pétert, Ott Rezsőt, Solti Árpádot és Virágh Andrást kérték fel a cappella kórusművek írására.



Nemes József, a Lautitia Kórus karnagya elmondta, a versengés nem az eredményről szól. Természetesen a teljességre törekednek, de fontos, hogy a fiataloknak és gyerekeknek ez egy olyan közös élmény legyen, ami által a későbbiekben még kitartóbbá és eredményesebbé válhatnak.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában