Helyi közélet

2016.07.04. 19:13

Elrajtolt a második űrtábor

Debrecen - Felejthetetlen élményekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a nyári tábor résztvevői.

Debrecen - Felejthetetlen élményekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a nyári tábor résztvevői.

Melyik égitesten lenne érdemes űrbányászatot indítani, és miért? – ezt a csapatfeladatot kapta az a harminc táborozó diák négy csoportra osztva, akik az idei Űrtábor résztvevői Debrecenben. A feladat apropója, hogy az Amerikai Egyesült Államokban már ténylegesen vannak olyan cégek bejegyezve, akik ezzel az űrtevékenységgel szeretnének foglalkozni, mondta dr. Bacsárdi László, a tábort szervező Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) főtitkára hétfőn az Atomkiban. A táborozókat dr. Széles Diána alpolgármester fogadta a Városházán, ahol elmondta, a Debreceni Egyetem kiváló lehetőséget nyújt bárkinek, aki tovább szeretne tanulni, hiszen széles kínálatában mindenki megtalálja a számára legvonzóbb képzést. ​

A vasárnap estétől szombatig tartó eseményen űrkutatással foglalkozó szakemberek is tartanak előadásokat. A MANT célja a hazai űrkutató közösség összefogása mellett az űrtevékenység népszerűsítése, ami több annál, minthogy néhány űrhajós fent dolgozik a világűrben – mondta a főtitkár. Hozzátette, a mindennapjaink már elképzelhetetlenek lennének az űrtevékenység nélkül, gondoljunk csak a GPS működésére, az időjárás előrejelzésre vagy aszálykárok megbecsülésére – ezeknél mind műhold felvételeket használnak.

A szabadidős programokból nem maradhat ki a környék megismerése sem: debreceni városnézés, strandolás, csillagnézés, valamint buszos kirándulás a közeli Hortobágyra és Erdélybe is.

HBN–VK


Az ország minden tájáról

A soproni Olej Dóra veteránnak számít a táborozók között. – Negyedik alkalommal jöttem. Színvonalas szakmai programok vannak, neves előadók tartanak előadásokat űrkutatásról, a csillagászat történetéről, és más érdekességekről: az űrbe milyen élelmiszereket küldenek ki, és hogyan kell azokat sterilizálni. A 18 éves lány az ELTE fizika szakára jelentkezett továbbtanulni, az orvosi fizika, az űrkutatás és a csillagászat is érdekli. A 15 éves Tóth Artúr Győrből érkezett, idén először űrtáborozik. – Szeretem az űrkutatást és csillagászatot is, jók a programok és új barátságok kialakulására is van esély – mondta, majd hozzátette, még nem tudja, hogy a jövőben komolyabban akar-e foglalkozni az űrtevékenységekkel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában