Helyi közélet

2016.07.03. 09:41

Együtt ünnepeltek a hajdúvárosok Vámospércsen

Vámospércs - A II. Hajdú Napok esemény három napig tartó programsorozatával emlékezett a hajdú elődökre Vámospércs a hétvégén.

Vámospércs - A II. Hajdú Napok esemény három napig tartó programsorozatával emlékezett a hajdú elődökre Vámospércs a hétvégén.

A péntek a Hajdú Gála keretében a kitüntetések átadásáé, a szombat az emlékezésé és a szórakozásé, míg a vasárnap a kultúráé és a művészeteké volt a legkisebb hajdúvárosban.

Szombaton a vendég Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Hajdúhadház, Hajdúdorog, Polgár küldöttségének tagjai, valamint a házigazda Vámospércs ünneplő közönsége emlékező menetet alkotva a művelődési központtól az aznapi eseményeknek otthont adó sportpályáig vonult. Útközben megálltak a főtéren, a Bocskai szobor mellet, ahol Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere mondott köszöntőt. Ebben emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy települése 2001 július 1-jén kapta vissza a városi címet, majd a történelmi múlt eseményeivel folytatta. – Bocskai a Korponai Kiváltságlevélben Vámospércsre 108 hajdúcsaládot telepített, ők kollektív nemesi- és szabadság jogot kaptak. Mindezért katonai szolgálatot adtak, hétköznapjaikban pedig földet műveltek, szőlőt termesztettek és kosarat fontak. Bocskai hagyományozta az utókorra a protestáns hitet, a hazaszeretetet, valamint azt, ha jó ügyek mellé állunk, a cél elérése után is gondoskodni kell a harcostársakról.



A visszaemlékezés után a Vámospércsi Népdalkör Isten áldd meg a magyart című műsorát adta elő, majd a hajdúvárosok képviselői megkoszorúzták a fejedelem szobrát.

A tisztelet a legfontosabb

Mire a városi sportpályához ért a mintegy kétszázfős menet, ott már sokan voltak. Vásározók standjai előtt nézelődtek, baráti és civil szervezetek főztek, de voltak szép számmal, akik csak a színpad előtt felállított hatalmas, fedett sátor alatt hűsöltek. Mielőtt a fellépők sokasága birtokba vette volna a színpadot, a hajdúvárosok polgármesterei, alpolgármesterei, valamint Tasó László államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a jelenlévőket. – Országosan is példaértékű a hajdúvárosok együttműködése – szögezte le Tasó László, majd az együttműködés legfontosabb fundamentumáról, a tiszteletről elmondta, hogy ha tisztelet van, bármi lehetséges, ha az nincs, akkor semmi sem. – A térséget sikerült megerősíteni az elmúlt években – folytatta – ez lehetőséget ad itt tartani a fiatalokat. Nekik lehetnek olyan vágyaik, amelyeket pillanatnyiag nem tudunk kielégíteni, de azokért, illetve a mi magunk gyermekkori vágyainak eléréséért dolgozunk. Vasárnap délután a művelődési központban nyílt meg a XIV. Vámospércsi Nemzetközi Művésztelep kiállítása, majd Halász Margit írónő A vörös nyelvű párduc című könyvének bemutatója volt.

HBN-KZS


Itt is lesz Bocskai Korona

Ménes Andrea köszöntőjében az esemény céljáról, a hajdúvárosok közötti társadalmi, kulturális és gazdasági kapcsolat szorosabbra fűzéséről beszélt. Ennek kapcsán bejelentette, hogy jövőre Vámospércsen is bevezetik a Hajdúnánáson már nagy sikerű Bocskai koronát. – Helyi emberek, az itt megkeresett pénzükért, helyben előállított árut tudnak vásárolni – indokolta.


Elismerést kaptak

• Vámospércs Városért díj: H. Csongrádi Márta

• Vámospércs Pedagógiájáért díj: Medgyesi Imréné

• Vámospércs Egészségügyéért díj: dr. Mechler Andrea

• Vámospércs Közművelődéséért díj: Szabó János és Szabó Jánosné

• Vámospércs Sportjáért díj: Kántor Béla

• Vámosőárcs Vállalkozója díj: Németh Béla


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában