Helyi közélet

2016.07.12. 11:28

Egyetemünk egyre előkelőbb helyen van a nemzetközi listán

Debrecen - Tovább javította pozícióját a Center for World University Rankings (CWUR) legfrissebb, 2016-os ranglistáján a Debreceni Egyetem.

Debrecen - Tovább javította pozícióját a Center for World University Rankings (CWUR) legfrissebb, 2016-os ranglistáján a Debreceni Egyetem.

A világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló CWUR listán – többek között – az oktatás minőségét, a végzett hallgatók elhelyezkedését, az oktatók kiválóságát, a publikációk számát, az idézések arányát és a szabadalmak számát figyelembe véve a Debreceni Egyetem előrébb lépett a tavalyi helyezéséhez képest, így a 661. helyen végezve a magyarországi egyetemek között itt is a legjobb vidéki egyetem, amely továbbra is őrzi vezető szerepét a hazai felsőoktatási intézmények között.

Az összeállításnál 8 szempontot vesznek figyelembe: egyaránt 25-25 %-kal esik latba az oktatás minősége, különös tekintettel a korábban itt végzettek által elnyert rangos nemzetközi díjakra, illetve, hogy az egykori hallgatók közül hányan töltenek be vezető pozíciót nagy, nemzetközileg elismert vállalatoknál. Ugyancsak 25 %-ot jelent a listázásnál az oktatók minősége, vagyis az, hogy az intézmény tanárai közül mennyien nyertek el rangos nemzetközi díjakat a vizsgált időszakban.

A hivatkozások száma, az idézettség mértéke, a szabadalmak és a nemzetközi folyóiratokban, valamint a tudományterületek legmértékadóbb lapjaiban megjelent publikációk száma egyaránt 5-5 %-ot jelent a besorolásánál.

A nemzetközi, valamint az adott tudományterület szempontjából meghatározó publikációk terén a Debreceni Egyetem megelőzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Semmelweis Egyetemet is.

- A rangsorok szükségessége nem kérdőjelezhető meg, hiszen ez a megmérettetés is bizonyos fokmérője egy intézmény megítélésének. Természetesen a Debreceni Egyetemnek is szüksége van jó értelemben vett „reklámra”, hiszen leggyakrabban ez alapján dönt egy külföldi hallgató arról, hogy miért éppen Debrecenben szeretné folytatni tanulmányait. De bármelyik rangsort böngészik is, abban elsődleges kulcskérdés kell, hogy legyen a hitelesség és a szakmai, módszertani megbízhatóság – mondta az unideb.hu portálnak Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában