Helyi közélet

2016.07.16. 11:22

Doberdó hőse a Kölcseyben

Debrecen - A cívisváros egykori helyőrségparancsnokának életéről nyílt vándorkiállítás.

Debrecen - A cívisváros egykori helyőrségparancsnokának életéről nyílt vándorkiállítás.

Az első világháború egyik legendás katonájának, Kratochvil Károlynak (1869–1946) állít emléket az a kiállítás, amely pénteken nyílt meg a Kölcsey Központban. A Hadtörténeti Intézet által összeállított tárlat az altábornagy pályafutásának jelentősebb időszakait öleli fel: műtárgyak, dokumentumok, tablók katonai pályafutásáról, valamint társadalmi szerepvállalásáról.

Első állomás

Nyitóbeszédében dr. Lippai Péter ezredes, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese kiemelte, mivel az altábornagy egy időben Debrecen helyőrségparancsnoka is volt, valamint a cívisvárosban működik a Honvédelmi Minisztérium által üzemeltetett, az ő nevét viselő honvéd középiskola és kollégium, a Hadtörténeti Múzeum részéről tudatos döntés volt, hogy a vándorkiállítás első állomásaként Debrecenben kapott helyet a gyűjtemény.

Katona és művész

– A tablók egy sokoldalú ember és rendkívüli katona életébe engednek betekintést. Katonai pályafutása során volt tanár, nevelő, vezérkari tiszt, ezred- majd dandárparancsnok. A művészetekben is jártas altábornagy több, mint negyven év szolgálattal a háta mögött vonult nyugdíjba. Az első világháború idején önként frontszolgálatra jelentkező katonatiszt neve leginkább az 1918-19-ig harcoló Székely Hadosztály parancsnokaként vált ismertté. Egységeivel megjárta az isonzói csatamezőket is. Halálának hetvenedik évfordulóján a tiszteletére megnyitott emlékév és a vándorkiállítás méltó megemlékezés egy kiemelkedő személyiségről, aki egész életét a hazájának, a honvédelemnek és a rábízott katonáknak szentelte – hajtott fejet az egykori helyőrségparancsnok emléke előtt az ezredes.

A Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafira keresztelt tárlat augusztus 12-ig ingyenesen megtekinthető a Kölcsey Központ nyitvatartási idejében.

HBN–MSz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában