Helyi közélet

2016.06.22. 12:08

Visszaesett a megszűnő vállalkozások száma

Debrecen - Hazai cégstruktúra tele volt érdemi gazdasági indok nélkül működő vállalkozásokkal.

Debrecen - Hazai cégstruktúra tele volt érdemi gazdasági indok nélkül működő vállalkozásokkal.

Amint az várható volt, alaposan visszaesett a cégtörlések száma májusban. Az áprilisi 5400-as cégtörlési rekord nem illett az utóbbi időkben megindulni látszó csökkenési tendenciába, ezért nem meglepő, hogy májusban kompenzált a Cégbíróság, és csak 3800 vállalkozást szüntetett meg.

Belesimul a trendbe

Az áprilisi – rekordnak számító – 5 ezer 400 vállalkozás után májusban csak 3 ezer 781-et törölt a cégbíróság. „Ez nagy csökkenésnek látszik, valójában azonban jól illeszkedik az év elejétől megindult csökkenő tendenciába, vagyis azt mondhatjuk, hogy a korábbi jelzéseknek megfelelően inkább az áprilisi magas adat lógott ki a trendből” – mondja Pertics Richárd, az adatokat közzétevő Opten céginformációs igazgatója.

Lezáruló eljárások

Valóban a tavalyi utolsó negyedév 4 ezer 650 darabos havi átlaga után az első negyedév a maga 3 ezer 830-as átlagával stabil csökkenést mutatott a cégmegszűnések terén. Ennek hátterében az áll, hogy lassan lezárulnak azok a törléshez vezető eljárások – mindenek előtt kényszertörlések –, amelyeket 2014-ben nagy számban indított a cégbíróság, hogy véget vessen az alvó vállalkozások korának Magyarországon. Az akció a cégvilágot érintő többi kormányzati szigorító intézkedéssel együtt sikeresnek volt mondható, a bejegyzett cégek száma a 2013-as 605 ezres csúcsról mára 550 ezer köré csökkent. „Ezek a számok egyértelműen azt mutatják, hogy a korábbi években a hazai cégstruktúra tele volt érdemi gazdasági indok nélkül működő cégekkel” – mondta a szakember.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában