Helyi közélet

2016.06.16. 14:20

Változik a DKV menetrend júliustól

Debrecen - Mivel korábban kevesen vették igénybe, egyelőre nem lesznek éjszakai járatok.

Debrecen - Mivel korábban kevesen vették igénybe, egyelőre nem lesznek éjszakai járatok.

Július 1-től azért változik a DKV járatainak a menetrendje, mert a legutóbbi ilyen átalakítás óta eltelt bő egy év alatt például rengeteg utas tett észrevételt, kielemezték a buszokban lévő GPS jeladókból érkező információkat, többfelé új jelzőlámpákat kapcsoltak be a városban, illetve a nagyobb cégek is kértek változtatásokat – ismertette Miklós István a DKV Zrt. forgalmi igazgatója egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Elmondta: az egyik legnagyobb mértékű átalakítás a gyorsan fejlődő Határ úti park felé közlekedő 46-os busz menetrendjében lesz.

Gyakoribb villamos szombaton

A szakember bejelentette: a nem jó kihasználtság miatt a második nyári hónaptól a délutáni és az esti órákban egyes vonalakon kevesebb csuklós busz fog közlekedni. Azokon a végállomásokon viszont ahol eddig 8-, 10-, 12-, akár 20 percet is töltöttek a buszok mielőtt visszafordultak, ezt az időt lényegesen lerövidítik. Miklós István arról is beszélt, hogy mivel szombat délutánonként sokan utaznak a villamosokkal, mind az 1-est, mind a 2-est sűrítik. Az ondódi lakosság számának gyarapodása miatt megszüntetik azt a gyakorlatot, hogy az arra közlekedő 17-es busz 2 és fél óráig nem közlekedik hétvégeken késő délutánonként.

Éjszakai járatok

A forgalmi igazgató kérdésünkre azt válaszolta, hogy bár ők szeretnének éjszakai járatokat, de a korábban a 2-es villamossal végzett ilyen kísérlet nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. – Mindössze átlag 6-an, 10-en szálltak fel az éjszakai villamosra, de azok az utasok sem azért, mert figyelték a menterendet hanem, mert éppen jött a „tuja” – fogalmazott Miklós István. Hozzátette: a nagy tömegeket megmozgató városi rendezvények, például a Campus Fesztivál idején azért ezután is lesznek éjszakai járatok.

Repülőtéri csatlakozás

Mivel eddig sokan a 44-es helyett csak tévedésből szálltak fel a repülőtérre járó 44R elnevezésű buszokra, úgy döntöttek a DKV-nál, hogy elsejétől a 44R-eseket Airport 1-eseknek fogják hívni. Útvonaluk nem változik. Ezzel párhuzamosan – a csekély kihasználtság miatt – megszüntetik az ehhez kapcsolódó kora hajnali 2-es villamosokat. Viszont elindul egy új járat Airport 2-es néven, mely a légikikötőtől a Doberdó utcáig szállítja majd az utasokat.

HBN-OCs


Hosszú vonalak

– A Petőfi térre tervezett intermodális központ várhatóan a 2-es villamosnál is nagyobb hatással lesz Debrecen tömegközlekedésére. Emiatt egy teljesen új vonalhálózatot kell majd kialakítani – jelentette ki a forgalmi igazgató arra a kérdésünkre, hogy hosszú távon terveznek-e észak-déli, illetve kelet-nyugati irányban az egész várost átszelő járatokat, például Józsa-repülőtér, vagy Sólyom utca, Határ út viszonylatban. Miklós István hozzátette: a tapasztalatok szerint azonban az ilyen hosszú útvonalon közlekedő járatok – az előre nem látható közlekedési akadályok miatt – nem mindig tudják tartani a menetidőt.


Átszállás helyett

Az Aiport 2-es útvonala: Repülőtér bejáró út, Mikepércsi út, Homokkerti felüljáró, Petőfi tér, Piac utca, Széchenyi utca, Tisza István utca, Hatvan utca, Bethlen utca, Mester utca, Csemete utca, Dózsa György utca, Nádor utca, Thomas Mann utca, Mikszáth Kálmán utca, Békessy Béla utca, Kartács utca, Doberdó utca.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában