Helyi közélet

2016.06.03. 15:30

Rend, védelem, környezettudatosság

Debrecen - A Szalóki Gold Kft. három defibrillátort adományozott a város intézményeinek. A nagylelkű gesztus apropóján beszélgettünk Szalóki Gáborral, a kft. ügyvezetőjével biztonságról, védelemről, értékekről.

Debrecen - A Szalóki Gold Kft. három defibrillátort adományozott a város intézményeinek. A nagylelkű gesztus apropóján beszélgettünk Szalóki Gáborral, a kft. ügyvezetőjével biztonságról, védelemről, értékekről.

Szalóki Gábor tízéves vagyonvédelmi tapasztalattal indította személy és vagyon­őri, biztonságtechnikai cégét. Szakmai tapasztalatait szerződéses katonaként, biztonsági felügyelőként, fegyveres biztonsági őrként, vállalati rendészként szerezte. Nagy hangsúlyt helyez a társadalmi szerepvállalásra, a város polgárainak biztonságérzetének növelésére, a környezettudatosságra, a környezet védelmére.

Mely intézmények kapták a darabonként félmillió forint értékű debfibrillátort?

Szalóki Gábor: A Debreceni Egyetem Sporttudományi Kar Központja, a Kölcsey Művelődési Központ és Nagyerdei Kultúrpark. Május elsején volt az utolsó átadás az Állatkertben, anyák napján, megható ünnepség keretében.

Előfordult már a praxisa során, hogy szükség volt újjáélesztő készülékre? Tudná használni válsághelyzetben a defibrillátort?

Szalóki Gábor: Egy minőségi biztonsági szolgálat tagjai otthon vannak az elsősegélynyújtás területén. De laikus számára is használható a félautomata készülék, pontosan követhető instrukciókat ad, mit kell tenni, hová kell helyezni. Nekem még nem adódott olyan alkalom, hogy használjak ilyen készüléket. Polgárőrként – de magánemberként is – azt vallom, hogy álljunk meg a bajba jutott mellett, segítsük egymást! Sajnos az a tapasztalatom, hogy sokszor elmennek az emberek egymás mellett. Kertségi polgárőr csoport tagja vagyok, s járőrözéskor történt, hogy a Diószegi úton egy 87 éves öreg bácsi ült az út szélén. Amikor érdeklődtünk, mi a baj, azt mondta „De jó fiam, hogy megálltatok! Biztos azt hiszik, hogy részeg vagyok, pedig csak elnéztem a naptárt, s jöttem ebédelni, de nincs nyitva az étterem. Jártányi erőm sincs!” Hazavittük Bánkra. S igaza van a bácsinak, sokan az előítéleteik alapján nem állnak meg segíteni!

A biztonsági őrök munkáját sokan nem sokba nézik. A Szalóki Gold felvállaltan szembe szál ezzel a szemlélettel. Mit tudnak tenni a hivatás presztízsének növeléséért?

Szalóki Gábor: A vagyonvédelem kiváltságos munka, hiszen gondoljunk bele, mekkora bizalom kell ahhoz, hogy valaki ránk bízza az értékeit! Mégis a vagyonőrök társadalmi hovatartozás szerint tulajdonképpen sehova nincsenek besorolva.

Nyilván, mint minden szakmában, itt is előfordulnak rossz tapasztalatok. A szüleimnek még volt munkakönyve. Hasznos holmi volt, hiszen be kellett írni, például ha vagyonőr volt valaki, hogy lopott. Ki lehetett így zárni a rendszerből. Vagy ha ittas volt, s azért bocsátották el, nyoma maradt. Úgy gondolom, az ilyen és ehhez hasonló esetek alapján is megítélik a szakmát, pedig jóravaló, fontos szép hivatás az őrzés-védelem.

Mit tesznek a színvonal visszaállításáért?

Szalóki Gábor: A Szalóki Gold Securityt 2008 elején indítottuk azzal a kompromisszumokat nem tűrő szándékkal, hogy a biztonság-szolgáltatás megtépázott szakmáját megpróbáljuk ismét színvonalassá és hatékonnyá tenni. Fokozott figyelmet fordítunk a vagyonőrök kiválasztására: csak szakirányú végzettséggel, magas szintű szellemi és fizikai rátermettséggel rendelkezőket alkalmazunk. Dobót idézve: Inkább legyen kevés oroszlán, mint sok nyúl!

A Szalóki Goldnál kiválogatjuk az embereket, úgy vannak kiképezve, hogy nem ijednek meg a saját árnyékuktól. A jól felkészített biztonsági őrnek képesnek kell lenni veszély esetén megőrizni a hidegvérét, s higgadtan levezényelni például a kiürítést. Alapkövetelmény a jó kommunikációs készség, az udvarias hangnem, és a konfliktuskezelő képesség. Az oktatás minőségét kiemelten kell kezelni. A cégünk egyik szegmense a biztonsággal összefüggő képzésekkel foglalkozik, biztonságszervező, biztonsági őr, magánnyomozó, tisztaság technológiai szakmunkásokat képezünk. Nagy hangsúlyt fektetünk a biztonsági őr szellemi és fizikai állóképességére. Kiképzésük során elsajátítják az ellenőrzött személyekkel szembeni határozott, de intelligens fellépést, a lopások, rablások, garázdaságok, károkozások megelőzését. Úgy gondolom, hogy rendezni kell a biztonsági szakemberek helyzetét, a bérét, a megbecsültségét. A kormányrendeletek jó irányba mutatnak. El tudok képzelni olyan jövőt, ahol egyetemisták szalag melletti diákmunka helyett elvégzik a biztonságszervező szakmát, s a múzeumokban több nyelven beszélve igazítják útba a látogatókat.

A Szalóki Gold tevékenységeinek palettáján mi szerepel még a személyi és vagyonbiztonság és a képzések mellett?

Szalóki Gábor: Egy magyar fejlesztésű nyomkövető alkalmazás segítségével profi és láthatatlan személy- és gyermekfelügyeletet biztosítunk. A nyári szünet idején sokan egész nap azon aggódnak a munkahelyükön, hogy vajon éppen merre lehetnek a gyermekeik. A szoftver segítségével távfelügyeletet tudunk biztosítani, amely percre pontosan követhetővé teszi számunkra a gyerekek tartózkodási helyét. Sokaknak gond az is, hogy a munka, a napi feladatok elvégzése mellett nem tudnak annyi figyelmet fordítani az idős, esetleg távol élő szülőkre, nagyszülőkre, amennyit szeretnének. Az idősgondozásban segélyhívó készülék áll rendelkezésre, amely helymeghatározásra, nyomkövetésre, pánikjelzésre, segélykérésre, távgondozásra továbbá orvosi diszpécser felhívására alkalmas és rossz látási körülmények és stressz állapot alatt is kellő biztonsággal kezelhető.

Cégcsoportunk fő bevételét mindezeken túlmenően azonban a környezetbarát újrahasznosítási rendszerre alapozott takarmánykereskedelem biztosítja. Az élelmiszergyártók növényi eredetű melléktermékeinek újrahasznosítását végezzük. Egy uniós jogszabály alapján át lehet minősíteni takarmánynak az egyébként humán fogyasztásra szánt, de már leselejtezett terméket.

Mi volt az indíttatás erre a tevékenységre?

Szalóki Gábor: Tizenegy évvel ezelőtt kezdtem el azon gondolkodni, hogy a kieső melléktermékeket is tovább lehet hasznosítani. Ekkor fogalmazódott meg bennem az értékesítés ötlete. Cégünk első húzóágazata ez a tevékenység, jól prosperálunk e tekintetben. Szokták kérdezni, hogy mindenhez értesz? A válaszom, hogy ha nem, veszünk fel olyan szakembert, aki ért hozzá. Jó munkatársaim vannak, akikben megbízom. Végig kell járni nálam a ranglétrát, vallom, hogy jó végrehajtó állományból lehet jó főnököt csinálni. Rend, fegyelem, szervezettség jellemző ránk. Úgy akarunk rendet rakni, hogy közben ne képezzünk hulladékot, lássuk meg az értékeket! A logónk is ezt szimbolizálja: Védjük a környezetet! Védjük a Földünket! S vannak még ötleteim!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában