Helyi közélet

2016.06.17. 08:56

Olvasói levél: Zárszó a Görgey – Kossuth vitában

Debrecen - <em>A Napló történelmi eseményekkel rendszeresen foglalkozó levelezője, Hutzler Vilmos megemlékezett az 1948/49-es szabadságharc máig ellentmondásos szerepű tábornokáról, a Világosnál fegyvert letevő Görgey Artúrról.

Debrecen - A Napló történelmi eseményekkel rendszeresen foglalkozó levelezője, Hutzler Vilmos megemlékezett az 1948/49-es szabadságharc máig ellentmondásos szerepű tábornokáról, a Világosnál fegyvert letevő Görgey Artúrról.

A május 25-én megjelent írására reagált Jóga László, a Debreceni Kossuth Társaság elnöke, mert úgy érezte az olvasói levél rombolja a Kossuth-kultuszt, melynek ő elhivatott ápolója. A csütörtöki reakciójára reagált Hutzler Vilmos, s az általa leírtakkal befejezettnek tekintjük kettőjük vitáját.

Igazán tiszteletre méltó és dicséretes, hogy Jóga László – mint a Kossuth Társaság elnöke – kiáll a névadójuk mellett: ez természetes is, de az egészséges elfogultság azt kívánja, hogy a maguktól beszélő tényeket emelt fővel fogadjuk el. Én Görgeit és nem Görgeyt írtam (a Napló korrektora javította át; mindkét írásmód elterjedt, de a legújabb szabály szerint „y”-nal kell írni – a szerk.). Nem állítottam, hogy Kossuth Lajos börtönben volt (ez egy rövidítés miatti félre értelmezés miatt szerepelt így – a szerk.) Igaz a kijelentés, hogy az írásom alkalmatlan a vitára, ugyanis szó szerint idéztem magukat a „főszereplőket”. (A Vidinben kelt levél lázított fel legjobban!) Nem vezetett semmifajta lejáratás – azt szeretném, ha a történelmi személyiségekhez többirányú, hiteles megközelítés alakulna ki. Önkritikaként: „Görgey Artúr az 1870-es évektől – a börtönből való szabadulása után… – a börtönből szót elfelejtettem macskakörmök közé tenni: ma azt mondhatnánk, hogy kényszerlakhely.

- Hutzler Vilmos, Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában