Helyi közélet

2016.06.22. 08:31

"Ők négyen bármit meg tudnak szavazni" - Megszólal a menesztett újlétai alpolgármester

Újléta - A polgármester írásos előterjesztésére, titkos szavazással, minősített többséggel menesztették Erdős Csabát.

Újléta - A polgármester írásos előterjesztésére, titkos szavazással, minősített többséggel menesztették Erdős Csabát.

A település alpolgármestere, Erdős Csaba megbízásának visszavonásához vezető döntéshozatali eljárás nem volt hiba nélküli, a képviselő-testület ülésének előkészítése, összehívása során nem érvényesültek maradéktalanul a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény és Újléta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzata ide vonatkozó előírásai – jelezte dr. Fazakasné dr. Veszprémy Anna, a megyei kormányhivatal osztályvezetője, miután a hivatal elvégezte az újlétai képviselő-testület április 26-án megtartott üléséről készült jegyzőkönyv törvényességi felügyeleti vizsgálatát.

Furcsának találta

Ez az a testületi ülés, ahol a képviselők Szimáné Tóth Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester előterjesztése alapján négy-kettő szavazataránnyal, az ülés előtt az érintett távollétében sebtében elrendelt zárt ülésen menesztették Erdős Csaba (Fidesz-KDNP) alpolgármestert.

Az ülés után Erdős Csaba a Naplónak úgy nyilatkozott: furcsának találja, hogy a visszahívásáról a főszereplő, azaz az ő megkérdezése nélkül rendeltek el zárt ülést. Szerinte zárt ülésről csak az érintett kérésére dönthettek volna, márpedig ha ő maga jelen van, nem kért volna ilyet. Akkor elmondta azt is, hogy az ő visszahívásáról szóló előterjesztést az ülés előtti nap délután, aznapi keltezéssel kapta meg, holott a szervezeti és működési szabályzatuk szerint azt a jegyzőnek legalább három nappal az ülést megelőzően be kell nyújtani. – Tudomásul veszem a leváltásomra irányuló szándékot, de azt akkor tegyék a törvények teljes körű betartásával – hangsúlyozta Erdős Csaba.

Nem volt teljesen jogszerű

– Zárt ülés tartása az érintett akaratától függ – szögezte le dr. Fazakasné dr. Veszprémy Anna. – Ez nem érvényesült az alpolgármester megbízásának visszavonásakor, az érintettet meg kellett volna nyilatkoztatni, hogy nyílt vagy zárt ülést kér-e. Mivel erre nem került sor, nem volt jogszerű a zárt ülés tartása. Sérült a jogszerű döntéshozatal azzal is, hogy az írásbeli előterjesztést nem a szervezeti és működési szabályzatnak megfelelően az ülés előtt három nappal, hanem az ülés előtt egy nappal küldték ki. Ez azonban érdemében nem befolyásolta a döntés jogszerűségét – mivel az alpolgármester megbízásának visszavonásáról a képviselő-testület a polgármester írásbeli javaslatában szereplő okra tekintettel, titkos szavazással, minősített többséggel döntött. A döntés ellen nem lehet fellebbezni – fejtette ki dr. Fazakasné dr. Veszprémy Anna.

Négyen bármit megszavaznak

– Érdekes, hogy a menesztésemről nem kaptam hivatalos értesítést, azt a médiából kellett megtudnom – válaszolta kérdésünkre Erdős Csaba, aki bár továbbra is települési önkormányzati képviselő, ennek ellenére a későbbiekben nem megy el a képviselő-testületi ülésekre.

– Nem tudok együtt dolgozni a polgármesterrel, különben is, ők négyen bármit meg tudnak szavazni, nincs értelme elmennem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában