Helyi közélet

2016.06.01. 12:25

Milliókkal fizet Debrecen a hibáiért

Debrecen - Az Öveges-programból kapott új laboratóriumot a TÁG.

Debrecen - Az Öveges-programból kapott új laboratóriumot a TÁG.

  • Közel 57 millió forint visszafizetésére kötelezték Debrecen önkormányzatát az Öveges-program megvalósítása során megállapított szabálytalanságok miatt. A Magyar Nemzet beszámolója szerint az uniós forrásból finanszírozott program – amelynek részeként a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban (TÁG) természettudományos laboratóriumot alakítottak ki – kétes kifizetéseiről a rendőrség szerint bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja merült fel.
  • A napilapnak Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elismerte: a programban összesen 390 millió forintot használtak fel szabálytalanul, a debreceni pedig egyike annak a 11 helyhatóságnak, amelytől visszakövetelik a kapott pénz egy részét.
  • Az önkormányzattól kapott válaszokból kiderül: Debrecenben az ellenőrzéskor két kifogást állapítottak meg.
  • A fejlemények nem maradtak visszhang nélkül: a DK-s képviselő, Varga Zoltán eseti bizottság felállítását kezdeményezi, a Fidesz-frakció pedig lényegében megismételte az önkormányzat lapunk kérdéseire adott válaszát.
  • Vitatja az Öveges-program megvalósítása során megállapított szabálytalanságok tényét Debrecen önkormányzata, ezért azok miatt nem is indított belső vizsgálatot – írta az erre irányuló kérdésünkre a helyhatóság, amelyet azt követően kérdeztünk, hogy a Magyar Nemzet pénteken megírta: a program kétes kifizetései miatt a rend­őrség szerint bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja merült fel. Akár van felelős, akár nincs, tény: közel 57 millió forintot kell visszafizetnie a helyhatóságnak, mint megtudtuk, már a részletfizetés lehetőségét is kezdeményezték, amit megkaptak. Az önkormányzat ugyanakkor ragaszkodik álláspontjához, olyannyira, hogy azt bírósági úton is érvényesíttetné (ennek viszont nincs halasztó hatálya).

    A 14 milliárd forintos uniós támogatású program célja a természettudományos oktatás feltételeinek javítása volt. A város 2012 decemberében 318 millió forintot nyert abból pályázaton. A pénzből a Tóth Árpád Gimnáziumban modern eszközökkel ellátott természettudományos laboratóriumot alakítottak ki a júniusban kimúló Klikkel konzorciumban, amelyet az önkormányzat valamennyi általános iskolája használhat, rendhagyó kémia órákon látnak vendégül csoportokat. Ezen kívül többek között az együttműködő 25 intézmény pedagógusai képzési lehetőséget is kaptak.

    Két szabálytalanság

    A program már évek óta a lapok érdeklődésének homlokterében áll, a hírek ugyanis gyanús túlszámlázásokról szólnak, sőt, nyomozás folyik. A debreceni önkormányzat szerint viszont náluk adminisztratív hibákat kifogásoltak. Az egyik, hogy az informatikai rendszer fejlesztésére kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként megkötött szerződésben nem rendelkeztek a pályázat általános szerződéses feltételei szerinti kizárólagos felhasználási jogról. Az erről szóló rendelkezést ugyanis egy nyilatkozat tartalmazza, a megállapítás szerint azonban ezt a szerződésben kellett volna szerepeltetni.

    Ennél érdekesebbnek tűnik a tananyagfejlesztésre irányuló beszerzés: meghívásos eljárást tartottak, a négy meghívott ajánlattevő közül viszont a nyertes és az utolsó helyezett vállalkozás közvetett tulajdonosai között összefonódás valószínűsíthető, mellyel sérülhetett a verseny tisztasága. Az önkormányzat közlése szerint az összefonódás gyanúja azért merült fel, mert a négyből két pályázó tulajdonosának vezetékneve ugyanaz.

    Megtudtuk: a közbeszerzést a polgármesteri hivatal végezte. A programban lefolytatott közbeszerzési és egyéb beszerzési eljárások ellenőrzését pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve jogelődje hajtotta végre – közölte a helyhatóság, megjegyezve, akkor minden beszerzési eljárást szabályosnak találtak.

    A folyamatban lévő nyomozás kapcsán feltett kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy arról hivatalos információval nem rendelkeznek, sem annak tárgya, sem az érintettek tekintetében, hozzátéve, hogy a nyomozószervektől ezidáig nem érkezett megkeresés.

    HBN–SZZSL


    Nem maradt politikai visszhang nélkül

    Varga Zoltán (Demokratikus Koalíció) önkormányzati képviselő közleményében kifogásolta, hogy a debreceni önkormányzat és a polgármester hallgat, holott nem zárható ki – fogalmazott –, hogy a botrányban akár az önkormányzat, annak vezetői, vagy dolgozói is érintettek. Mások mellett azt kérdezte, hogy kezdeményezett-e belső vizsgálatot a tettes, vagy tettesek kilétének megállapítására. Bejelentette, hogy eseti bizottság felállítását kezdeményezi az ügy körülményeinek tisztázására. A Fidesz-KDNP frakciója közleményében lényegében megismételte az önkormányzat munkatársunk kérdéseire adott válaszait. Ám azt is megjegyzik, hogy az ellenőrző szervezet álláspontja szerint szabálytalansággal érintett beszerzések az előző önkormányzati ciklushoz kapcsolódnak. Azt hangsúlyozzák, amit helyhatóság válasza: adminisztratív, technikai szabálytalanságot állapítottak meg, s a Varga Zoltán által megfogalmazott vádak fel sem merültek.


    Túlárazás miatt indult

    A programban gyanított túlszámlázások miatt Hadházy Ákos korábbi szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő (ma LMP) tett feljelentést még 2014-ben, idén márciusban pedig a rendőrség megállapította, hogy bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja merül fel, a Magyar Nemzet szerint a pályázatokra beadott vállalkozói ajánlatokban pedig jelentős túlárazások szerepeltek, amelyek az ellenőrzés hiányosságai miatt alkalmasak voltak a „pénzeszközök megszerzésére”. A rendőrök szerint 11 projektben „büntetőjogi jelentőséggel bíró kárérték” keletkezett. Érdekes adalék viszont, hogy a komoly megállapítások ellenére a nyomozás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) került.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában