Helyi közélet

2016.06.07. 15:52

Leghamarabb 25 év múlva szabadulhat a kertségi Rambo

Debrecen - Jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott a Bayk András-kerti gyilkosságért elítélt férfi.

Debrecen - Jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott a Bayk András-kerti gyilkosságért elítélt férfi.

Szemmel láthatóan nehezen viselte a „kertségi Rambo” néven elhíresült férfi a rá kirótt büntetést, miután tudatosulhatott benne, hogy a következő két és fél évtizedet bizonyosan a rácsok mögött tölti. Dr. Balla Lajos tanácsvezetőnek figyelmeztetnie is kellett, ha nem marad csendben, kivezetteti. Erre végül nem került sor, ám miközben az ítélethirdetés után valóban elvezették, az egyik szakértői vélemény számára kedvező mondatát olvasta fel. R. Lajos előtt pedig a másodfokú eljárás elején még felcsillant a remény: egy ismeretlen bejelentő ugyanis azt állította, hallotta, amint az egyik első fokú eljárás során idézett tanú arról beszélt a buszon, hogy hamisan tanúskodott a bíróságon, és ennek alapján szabtak ki életfogytig tartó fegyházbüntetést a férfira kettős gyilkosságért, holott a bűncselekmények valódi elkövetője egy nő volt. Ezért tért át tárgyalásra és rendelt el bizonyítási eljárást a tanács. Ennek eredménye azonban nem kérdőjelezte meg az elsőfokú bíróság tényállását és a vádlott büntetőjogi felelősségét sem.

Ittasan kiképzésével kérkedett

A kettős gyilkosság 2010 őszén történt a Bayk András-kertben. Az egyik sértett (N. G. Cs.) átment a vádlott házába. Míg ő a kiszökött kutyák után eredt, a sértett elemelte a pénztárcáját. R. Lajos – aki ittasan gyakran dicsekedett katonai kiképzésével – ezt viszont észrevette, így otthonában kérte számon a meglopóját. Szóváltás után a nála lévő tőrrel dühében N. G. Cs.-re támadt, több sérülést okozott neki, majd a sértett védelmére kelő Sz. M.-t is összeszurkálta. Ezt követően a két férfit magára hagyta. Később, amikor újból a sértett ingatlana felé ment, s szembetalálkozott annak barátnőjével, azt mondta neki, hogy „a fiúk meghaltak”.

Dr. Balla Lajos büntetőtanácsa egy tévedésre hívta fel a figyelmet az első fokú bíróság ítéletében: a cselekmény súlya és társadalomra való veszélyessége miatt nem a törvényben megszabott 25 éves minimum, hanem 30 év az irányadó a feltételes szabadságra bocsátás vonatkozásában. Ezért változtatta meg az ítéletet, amely jogerős.

HBN


Debrecen - Négy és fél órán keresztül beszélt az utolsó szó jogán az a férfi, aki a vád szerint 2010-ben meggyilkolta két ismerősét. A kezdetektől ártatlannak vallja magát.


Debrecen – Tanúmeghallgatásokkal folytatódott a kettős gyilkossággal vádolt és első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt férfi tárgyalása a Debreceni Ítélőtáblán. A határozat szerint R. Lajos azt követően ölte meg szomszédját és a védelmére kelő férfit, hogy elemelt a tárcájából 68 ezer forintot. Egy bejelentés után azonban bizonyítási eljárást rendeltek el a másodfokú bíróságon.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában